Sağlıkçıların Ortak Eğitimi

Gerçek hayatta sağlık çalışanları, örneğin hemşire, eczacı, fizyoterapist doğal olarak işbirliği içinde birlikte çalışmak durumundadır. Tıp fakültesinden mezun bir doktor hemşirenin ne yapacağını veya eczacının nereye kadar sorumlu olduğu konusunda bilgisi yeterli olmamaktadır. Çünkü doktor adayları bu konuda yeterli eğitim almamaktadır. Diğer taraftan eczacılık öğrencileri de benzer şekilde ne teorik olarak ne de stajda pratik olarak sağlıkçıların ortak dil ve etkileşimini öğrenmemektedir. Aslında ortak payda hastanın iyileşmesi olduğuna göre sağlıkçıların bu konuda kendi aralarında daha fazla işbirliği içinde çalışmaları gerekir ve bu bilgi ve pratiğin mutlaka lisans eğitimi içerisinde işlenmesi düşünülemez mi?

Başlangıçta olarak, sağlıkla ilgili okullarda öğrenim gören öğrencilere, lisans öğrenimleri içerisinde kendi meslekleri dışındaki sağlık çalışanlarını tanıma ve işbirliği yapabilme olanaklarının öğretilmesi gerekmektedir.

Lisans seviyesinde tüm sağlık bilimleri öğrencilerin ortak ders almaları gerçek hayatta birlikte çalışacak olan sağlıkçılar için güzel bir birliktelik ortamı oluşturabilir. Bu şunu yaratacaktır. Sağlık öğrencileri bu derste birbirleriyle iletişim kuracak ve birbirlerinin tanımaya çalışacaklardır. Bu şekilde farklı dallardaki sağlıkçılar birbirlerini daha iyi tanıyabilir ve iletişim halinde kalmaya devam edebilirler. Sağlık bilimleri öğrencilerinin ortak alabilecekleri ders olarak “koruyucu sağlık bilgisi” eğitimi düşünülebilir. Çünkü koruyucu sağlık tüm sağlık çalışanlarının ortak alanıdır. Ama eğitimde görüyoruz ki hiçbir sağlık bilimi lisans öğrencilerinin aynı amfide bir arada eğitim aldıklarını göremiyoruz. Bunun bir an önce giderilmesi öğrencilerin birbirlerini tanıması gerçek hayattaki işbirliği için çok faydalı olacağını düşünmekteyim. Kısacası koruyucu sağlık, sağlık bilimleri öğrencilerinin ortak ve birlikte ders işlemesi ilk yaklaşım olarak önemlidir.

İşbirliği yapmamanın nedeni, meslek bağnazlığı mı, rant kavgası mı? Bunların ikisi de olabilir.

Amaç sağlık çalışanlarının gerçek hayatta “Nasıl güzel bir işbirliği içinde çalışabilirler?” sorusunun cevabını aramaktır. Bu amaçla üretilebilecek başka formüllere de ihtiyaç vardır. Kim bilir belki de bu yöntemleri sizler üreteceksiniz?

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mehmet Cengiz Yakıncı -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Malatya Markaları

Sonsöz Gazetesi, Malatya ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (422) 323 52 92
Reklam bilgi

Anket Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı İçin Kime Oy Vereceksiniz?