FİTOTERAPİ

Fitoterapi bitkisel yöntemler kullanılarak yapılan tedavi yöntemidir. Fitoterapide bitkilerin çiçek, yaprak, kök, kabuk, toprak üstü kısmı gibi çok çeşitli kısımları bitkisel tedavide kullanılabilmektedir. Bu kısımlar çeşitli yöntemlere tabi tutularak elde edilen bitki özütleri de tedavide kullanılabilmektedir. Bitkinin drog diye adlandırılan bu kısımları tek başına kullanıldığı gibi diğer başka bitkisel droglarla karıştırılarak da kullanılabilmektedir.

Bitkilerden elde edilen doğal kaynaklı birçok bileşik, eczanelerde satılan ilaçların içerisinde yer alabilmektedir. Bununla birlikte bitkilerden elde edilen özütler de eczanelerde ilaç dışında gıda takviye edici ürün olarak satılmaktadır. Bu ürünlerin içerisinde farmakolojik etkiden sorumlu birçok etken madde bulunmaktadır. Bu etken maddeler birbirleriyle ya da kullandığımız diğer ilaçlarla etkileşebilmektedir. Bunun sonucunda bitkisel ürün ile birlikte kullanılan diğer ürünlerin etkileri azalmakta veya yan tesir potansiyeli artabilmektedir.

Doğal kaynaklı olduğu için “zararsız” diye nitelendirilen bu ürünler tavsiye edilenden yüksek dozlarda bilinçsizce kullanıldığı takdirde; diğer bir bitkisel ilaçla ya da eczanede satılan ilaçlarla, birlikte olsun veya olmasın, istenmeyen yan tesirler oluşturabilmektedir. Bu bitkisel kaynaklı ilaçların kullanılabilmesi için mutlaka hekim veya eczacınızın görüşü alınmalıdır. Eğer bu konuda uzman olan sağlıkçıların görüşü olmadan bitkisel ürünler kullanılırsa; hem bitkisel ürünlerin kendi yan tesirleri hem de hastanın hâlihazırda kullandığı diğer ilaçların yan tesirlerinde artış görülebilmektedir.

Bir örnek vermek gerekirse; alerji tedavisinde kullanılan ve eczanede satılan bir ilaç bol miktarda greyfurt suyu ile alınırsa; greyfurt suyu bu ilacın metabolizmasından yani yıkımından sorumlu karaciğer enzimlerini inhibe edecektir. Bunun sonunda kandaki ilaç düzeyi toksik düzeylere yükselerek istenmeyen yan tesir görülebilecektir. Görüldüğü gibi sadece bitkisel ilaç olmasına gerek yoktur. Kullandığınız ilaç ile birlikte tükettiğiniz meyve suyu bile bazen istenmeyen yan tesir oluşturabilmektedir.

Bu noktada Paracelsus’un sözünü hatırlamakta yarar vardır: “Tüm maddeler zehirdir. İlacı zehirden ayıran dozudur.” Bitkisel ürünleri kullanırken lütfen bitkisel ürünlerle tedavi konusunda eğitim görmüş hekim ve eczacınıza danışınız. “İlaç kullanıyor musunuz?” sorusuna cevap verirken eğer bitkisel ürün kullanıyorsanız onu da belirtmeniz mutlaka gereklidir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Onural Özhan -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Malatya Markaları

Sonsöz Gazetesi, Malatya ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (422) 323 52 92
Reklam bilgi

Anket Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı İçin Kime Oy Vereceksiniz?