Ortak Paydamız Sağlık

Devletlerin ortak paydaları vardır. Örneğin; Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak paydası Türkçedir. Bu her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Türkçe bilmesi gerektiği anlamındadır. Tabii ki Türkçenin yanında başka dilleri bilmesinin, konuşmasının, iletişim kurmasının, anlaşmasının, sevinmesinin vb. bir sakıncası yoktur. Türkçe ortak payda olduğu süre içinde birbirimize bağlayan, anlaşmamızı kolaylaştıran bir unsurdur.

Sağlığı da bir devletin ortak paydası olarak düşünüyorum. Çünkü sağlık sorunlarını toplum nüfusuna göre çok az sayıda olan doktor, diş hekimi, eczacı, hemşire vb. sağlıkçı diyebileceğimiz gruplarla çözmemiz mümkün görülmemektedir. Toplumdaki bireyler de sağlığı bilmek ve denetlemek durumundadırlar. Örneğin; yenidoğan bir bebeğe K vitamini iğnesi rutin olarak yapılmalıdır. Hemşirelerinin nöbet değiştirme döneminde bazen aksaklık görülmekte; bir önceki benden sonraki hemşire yapar diye düşünebilmekte veya yeni nöbete gelen hemşire de benden önceki hemşire yapmıştır diye düşünebilmekte ve sonuçta bebeğe K vitamini uygulaması yapılmamış olmaktadır. Hâlbuki şöyle bir durum hayal etsek; bebeğe bakan annesi de bilinçli olup bu durumu takip edebilse. Nasıl mı? Bebeğin uyluğunda iğnenin giriş izini takip edebilse. Ve gerektiğinde sağlıkçıları uyarabilse. İleride bebekte kafa içi kanamalara kadar yol açabilecek bir durumu annenin basit bir gözlemiyle önlenebilir. Şöyle düşünmek doğru değil; bu görev sağlıkçıların, yapılacak hatalar da sağlıkçıların. Böyle bir durumda büyük sorumluluk tabii ki sağlıkçılarda ama sağlıkta sıfır hata istiyorsak bir miktar sorumluluk da ilgili bireylere düşmektedir. Onlar da taşın altına ellerini koymak durumundadırlar.

Bireylerin sağlık konusunda bilincinin artması, bu konuda fikirler yürütebilmesi, sağlık hizmetlerinden yararlanmayı bilmesi gibi konularda gelişmesine sağlık okuryazarlığı demekteyiz. Sağlık okuryazarı olan kişi acil müdahale bilgilerine ve kurslarına katılmış olmalıdır. Böylelikle olağanüstü durumlar karşısında ilk müdahale yetkisine sahip olacaktır. Acil durumlarda erken müdahale hayat kurtarabilmektedir. Sağlık hizmetini salt sağlıkçılardan beklemeden her bireyin insiyatif alıp, sağlık konusunda bilinçlenmesi, devletlerin ortak paydası olan sağlığa katkı sunmuş olacaktır.

Kısacası büyük büyük hastaneler, pahalı pahalı aletler, çok çok ilaçlar kullanmak sağlık sorunlarımıza saman alevi gibi geçici çözüm olabilir. Ama asıl çözüm tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sağlık okuryazarı olup ve sağlığı Türkçe gibi ortak payda kabul etmesinde yatmaktadır.

Sağlık, sadece sağlıkçılara bırakılmayacak kadar önemlidir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mehmet Cengiz Yakıncı -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Malatya Markaları

Sonsöz Gazetesi, Malatya ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (422) 323 52 92
Reklam bilgi

Anket Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı İçin Kime Oy Vereceksiniz?