ORDUZU MERKEZ,TAŞPINAR

Bayramdan önceki son haftasonu Malatya sokakları da hareketliydi. Şehir dışına (geçici olarak) giden hemşehrilerimiz de bayramı Malatya’da geçirmek için döndü. Trafik çevre yolundan içlere dek hareketli, caddeler de yoğundu.Esnafın yüzü nihayet biraz güldü.

Pazar günü şehrin hareketinden kaçıp Orduzu’nun merkezine oradan da Taşpınar Mahallesine gitmeye karar verdim.Hem depremden sonraki ahvali görmek hem de 2 sene yaşadığım eski kasabanın halini görmek istedim.Saat tam ikide MATİM’in karşısındaki duraktan Şanlıkaya otobüsü hareket etti. Hem hızlı hem de rahat bir yolculuk yaparak 13 dakikada Orduzu’nun merkezine geldik. Aslantepe Merkez Camisinin tam karşısında otobüsten inip saate baktığımda 14:13 ‘tü…

2007 yılında yapılan bu caminin yerinde eskiden 19.yüzyılda yapılmış bir camii vardı. Yeni cami de güzel. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

Buradan yukarı doğru Bahçebaşı Lisesi’ne çıktım. Dikkatimi sağlam kerpiç evler çekti. Orduzu depremde en az hasar alan yerlerden biri. Kerpiç evler bile sağlam.

İki sene okuduğum Bahçebaşı Lisesi depremden evvel yıkılmış. Tek parça bir bağımsız bölüm metruk şekilde duruyordu. O da yıkıldı yıkılacak. Bahçede çadırlar da var ama boş gibi duruyorlardı sağ tarafta biraz uzağında metruk binanın. Beden derslerinde top oynadığımız saha şimdi dikenli otlarla dolu. Bahçede bir köpek sağa sola bakınıyor. Ben 15-16 sene önceye gidip, lise yıllarını anımsıyorum. Liseden çıkınca karşıdaki Aile Sağlığı Merkezine göz gezdirdim. Sağlam. Birkaç metre yukarı çıkınca Hacı Mehmet Turgut Camii . Eskiden Orduzu’nun merkez camisiydi. Şimdi ağır hasarlı. Kapısında vakit ve cuma namazların şadırvanın yanındaki katta kılındığı yazıyor.

Camiye dışarıdan bakındıktan sonra yolun aşağısına doğru indim. Altta berrak akan suyu temaşa ederek geçtiğim köprüden soluma çıkan Orduzu Spor Kulübü yazılı eskiden postane olan yapıyı gördüm…Hemen yanından aşağı doğru inince Orduzu Değirmeni ve karşısında şırıl şırıl akan su … 2007 yılında bu suyu seyir ederek bir şiir yazmıştım. Onu anımsadım. Bu ara sokağı takip ederek eskiden Ali Fevzi Ağan İlkokulunun olduğu yere kadar yürüdüm. Okul şimdi yok. İçinde kepçe çalışıyor. Buradaki okulun yıkılması civarda yaşayan vatandaşlar için büyük sıkıntı olmuş.Çocuklarını şimdi uzakta bulunan okullara yolluyorlar. ‘Eskiden ne iyiydi’ diyor konuştuğum bir kişi…

Sol çaprazımda Aslantepe Höyüğü var. Orayı başka bir zaman yazmayı düşünüyorum. Aslantepe Kazı Evi’ni geçip, karşımda ardı ardına dizili Gelinciktepe Tokilerini izleyerek yokuşu aştım ve sola dönüp Taşpınar Mahallesine girdim.

Bu şirin ve yeşil beldede geçirdiğim iki seneyi dimağımda tahayyül ederek Taşpınar Camiisine kadar ağır adımlarla yürüdüm. Ondokuzuncu yüzyılda yapılan bu küçük camiinin sağında 1965 yılında yapılan minaresi ve gölgesinde akan pınar var. Suyu temiz, soğuk ve ferahlık verici. Buraya gelip bu pınardan su içmemek ne mümkün! Yaradana binlerce şükür ki su var. Orduzu’daki bu doğal kaynaklar suyun ne kadar büyük bir lütuf olduğunu bir daha hatırlattı bana.

Caminin önünde kadim dostum Bilal Ekin’i karşıladım. Deprem zamanı Orduzu ile ilgili bilgileri zaten ondan almıştım. Doğup büyüdüğü Orduzu’ya hakim olan dostum kafamdaki tüm soru işaretlerini cevaplandırırken biz Taşpınarı Orduzu’nun merkezine bağlayan kestirme yoldan Üç Havuza geldik… Burdan da doğal su akıyor ak pak… Oturup akan suyu seyir edip, muhabbet ederken zaman da su ile beraber aktı…

Kıymetli Bilal Ekin’le vedalaşıp Orduzu’nun merkezinde otobüs beklerken, acaba burası müstakil belediye iken daha mı iyiydi diye düşündüm. Şimdi yine Kaldırım’a Vaizpınarı’na, Şanlıkaya’ya otobüsler gidip geliyor ama ne bileyim işte belki benimkisi bir geçmiş özlemi… Ne dersiniz?

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Tahir Sağır -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Malatya Markaları

Sonsöz Gazetesi, Malatya ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (422) 323 52 92
Reklam bilgi

Anket Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı İçin Kime Oy Vereceksiniz?