NETİCESİZ SÖZ OLMAZ

Yerel gündemle meşgulken bazen ülke gündemini ıskalıyorum.

Tv’den haber izleme alışkanlığım yok. Sosyal medyadan, internetteki portallardan öğrendiğim kadarıyla ülke gündemini takip ediyorum. Ancak bazen her şeyi yazmaya ne vaktim oluyor, ne de o gündemi yakalamaya takatim kalıyor. Bu durumda bazı şeyleri görmezden geldiğim algısı oluşabiliyor fakat özellikle dinimi ilgilendiren her meselede muhakkak ki olayları yakından takip ediyor, gerekli kelamları dilim döndüğünce yazmaya çalışıyorum. Mesela bir şahsın İmam Hatiplileri sapık ilan eden açıklamasını hayretle izledim. Çünkü hali hazırda İmam-Hatip’te okuyan binlerce gencimiz var ve mezun olan milyonlarca insanımız...

Bu insanların tamamını ‘sapık’ ilan eden bir açıklamayı ‘şaka’ bile olsa toplum önünde yapmak etik değildir. Bu konularda daha önce yapılan toptancılığı eleştiren bir yazı kaleme almıştım. Bir partide, bir vakıfta hata yapan bir insan çıkıyor diye bunu o gurubun tamamına mâl etmenin doğru olmadığını ifade etmiştim. Üstelik İslami bir kimliğe sahip olan herkesin çeşitli iftiralara maruz kaldığı apaçık bir gerçek. Senelerce dindar insanlara pek çok kumpas kurulmadı mı? Bu konuları tartışmayı bile doğru bulmuyorum. İslam inancına mensup bir Müslüman olarak kimseye hakaret etmeme teminatı veriyorum çevreye. Çünkü Allah, putlara bile hakaret edilmesine izin vermiyor. Olur ya o puta tapanlar bundan tahrik olup, haddi aşan ifadelerle mukabelede bulunabilirler diye.

Hakaretin tarihi çok eski. Sözlü ya da fiili hakaret ile insanları küçümsemek tarih boyunca var olageldi, din bunu yasaklasa da...

Hakareti tetikleyen en büyük etmen bence ‘gaza gelmek’. Kişi bazen ortamın verdiği rehavet ile gaza gelir ve sonradan pişmanlık duyacağı eylemlerde bulunur. Eskiler şöyle derdi ‘ Bakacağın yüze tükürme’. Çünkü insan bir anlık sözlerinin neticesini uzun bir müddet görebilir. Bin düşünüp bir söylemek lazım...

Hz. Ali’ye atfedilen bir söz vardır: “Söz ağızdan çıkana kadar o senin esirin, ağızdan çıktıktan sonra sen onun esirisindir.”

Böyle sözlerle doludur edebiyatımız, hayatımız. Çünkü

‘’Söz ola kese savaşı

Söz ola kestire başı

Söz ola ağulu aşı

Bal ile yağ ede bir söz. ‘’ derken sözün gücünü açıkça ifade ediyordu daha 12. yüzyılda Yunus Emre. "

Düşünmeden konuşmanın cezası, sonradan düşünmeye mahkûm olmaktır." sözü de Batı’dan. Bu da gösteriyor ki bu mesele evrensel bir önem arz ediyor.

Söylenen sözler neticelerini de beraberinde getiriyor. Keşke herkes daha dikkatli ve rikkatli olsa.

Nezaket ne kaybettirir ki? İnancı ne olursa olsun nezaket sahibi insanla her zeminde konuşulur, ortak bir yaşam sürdürülebilir. Ancak nazik olmayan, kaba insan ile yaşamak çok zordur.

Son yıllarda sosyal medyanın hayatımıza girmesi ile hakaretin de yelpazesi genişledi. İnsanlar artık birbirlerini tanımadan, birbirlerine tek bir cümle dahi etmeden hakaret edebiliyorlar. Bu işin müstear bir profil arkasında yapılması da sadece dozajını arttırıyor. Dinî, siyasî tartışmaları geçtim, çok sıradan şeylerin bile altına küfürlü yorum yazabiliyor insanlar. Birbirlerini görmemenin verdiği rahatlıkla birbirlerinin şeref ve haysiyetlerine fütursuzca saldırabiliyorlar.

Oysa bizim sahip olduğumuz inançta bir suçlu bile suçu kadarıyla cezasını çeker, kendisinin şeref ve haysiyetine dil uzatılmaz. Müslümanlar savaşta öldürdükleri düşmanın cesedine dahi hürmetsizlik etmez. Bu da Allah-u Teâlâ’nın bize her şeyde olduğu gibi düşmanla münasebette de aşırıya kaçmama konusundaki emrinin güzelliğindendir…

Fikirlerimiz, eylemlerimiz farklı olsa bile bir arada yaşıyorsak birbirimize tahammül etmeliyiz.

Güzel şey güzel kelam sahibi olmak ve sözü ölçülü kullanmak…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Tahir Sağır -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Malatya Markaları

Sonsöz Gazetesi, Malatya ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (422) 323 52 92
Reklam bilgi

Anket Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı İçin Kime Oy Vereceksiniz?