BU KEZ NEREDEYİM?

Aralık ayının ikinci haftası Sakarya, Hendek ilçesindeyim.

Bugün gökyüzü kapalı ve çok bulutlu. Ağaçlar sarı, kızıl, kahverengi sonbahar giysilerini çıkarmışlar. Bahar gelince de kış uykusundan uyanan her ağaç kendi elbisesini tiril tiril giyecek, şarkılar söyleyerek rengarenk çiçekler açacak...

Sakarya'da etnik olarak Türkler, Abazalar, Çerkezler, Arnavutlar, Boşnaklar, Kürtler, Lazlar, Manavlar yaşar. Anadillerini kendi aralarında konuşsalar da ortak resmi dil Türkçedir.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin vatandaşı olarak vatanlarını bayraklarını severler. Kaderde, kederde ve kıvançta birler.

İnançlı insanlardır ama onları kültürel olarak hayata bağlayan en önemli şey yalnız din değildir.

Buna karşı etnik kimliklerine de sahip çıkıyorlar. Dernekler yoluyla örgütlenerek kültürel etkinliklerini sürdürüyorlar.

Bazı insanlarla konuştum. “ Milletin hali nedir, onu konuşalım” denildiğinde, gözlerde aniden ışık yanıyordu.

Herkesin sorunu enflasyon, işsizlik kira. Çocukların, torunlarının geleceği. Millet ekmeğini nasıl kazanacağının derdinde.

Hem transit hem de hedef ülke olarak Türkiye ;Suriye, Afgan düzensiz göçü, mülteciler sorunu.

1965 Bolu Öğretmen Okulu mezunu emekli ilköğretim müfettişi Hüseyin Aydınlar'ı

Hendek Başpınar Mahallesindeki evinde

ziyaret ettim. Bir dönüm bahçe içinde üç katlı evi var.

Hüseyin Aydınlar ve eşi Nurdan Aydınlar’ın evlerinin bahçesinde 150 kiloyu bulan Amerikan Bal kabağı yetiştirmiş.Ayrıca Emekli Müfettişin bahçesinde sebzeden ,meyvelerin her çeşidini bulmak mümkün.Bahçenin bir bölümü ise süs bitkileri ile donatılmış.

Bahçesinde kara yemiş, koça yemiş, kızılcık, ceviz, ayva, hünnap, muşmula, nar, incir, hurma, fındık, elma, ıhlamur, dut, kivi, üzüm çeşitleri.

Güller, çiçekler mevsim itibarıyla kış uykusuna yatmışlardı. Roka, maydanoz , turp , Karadeniz lahanası bahçede yerini almış. Taze taze kullanıyorlar.

Hüseyin öğretmen Malatya’dan kayısı fidanı getirmiş ilk sene meyve vermiş sonra vermemiş. Antep Fıstığı ağacı dikmiş o da iklime uyum göstermemiş.

Bahçede sohbet ederken üç katlı evin yüksekliğindeki ağaçın dallarına onlarca siyah kanatlı kuş kondu. Dikkatimi çektiğini görünce Hüseyin öğretmen "Çitlembik ağacının meyveleri için gelir .Bu kuşların adı siyah sığırcık.

Siyah renkli, sari-beyaz benekli bıldırcın ebadında bir göçmen kuş.

Sait faik öykülerinden tanıdığımız, yüzlercesi, binlercesi birarada uçup gökyüzünde siyah lekeler bırakan kuş.

Kuşlar kasım ayının sonları aralık ayının ikinci haftasına kadar gelirler bahçemde en az 120 yaşında olan Çitlembik ağacında benim de konuğum olurlar. Göç yolları Rusyadan gelip , Mısır'a giderlermiş" dedi. Bahçede ikram ettiği ayrandan içtim.

Bana gönlünü açan, evini, açan, dostluğunu hissettiren Atatürkçü Cumhuriyet öğretmeni Hüseyin Aydınlar'a

teşekkür ederim.

Çitlembik Ağacı;

dizilerde, filmlerde ve kitaplarda farklı kelimelerle karşılaşanlar kelimelerin kökenini ve anlamını merak edenler araştırıyor.

Peki, Çitlembik ne demek, ne anlama gelir ve kökeni ;

Karaağaçgillerden, 15-20 metreye kadar yükselen kerestesi sert ve dayanıklı bir ağaç.

Çitlembik meyvesi nohut büyüklüğünde yuvarlak, siyah, burukça ve fıstık tadında olan bir ağaç, melengiç.

Halk arasında 'çitlenbik, menengiç, dağın' gibi isimlerle de bilinir. Dünya üzerinde yaklaşık 70 farklı türü olan çitlembik, hem yemeklerin içinde, hem de kahve yapımında kullanılır. Hafif tatlımsı bir lezzete sahip olan bu meyve, genelde olgunlaştıkça yeşilden kahverengiye döner.

Çitlembik meyvesini gün içinde 20 adeti geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz.

"Çitlembik gibi" ifadesinin sözlük anlamı şu şekildedir:

Ufak tefek, esmer ve sevimli (kız).

Çitlembiğin faydaları nedir?

Karın ağrılarını azaltıyor, mideyi rahatlatıcı bir etki gösteriyor. İştah açıcı özellikler gösterdiğinden kilo almak isteyenlere yardımcı oluyor. Bir türlü bitmek bilmeyen öksürüğün kesilmesini sağlıyor. Ölçülü bir şekilde kullanıldığında böbreklerin sağlıkla çalışmasına destek olduğu bilin

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikri Demirtaş -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Malatya Markaları

Sonsöz Gazetesi, Malatya ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (422) 323 52 92
Reklam bilgi

Anket Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı İçin Kime Oy Vereceksiniz?