- EN BÜYÜK EĞLENCELERİMİZ SİNEMALARDI

70’li 80’li yıllarda vakitlerin geçirildiği sinemalarımız vardı.

Bu sinemalarımız, yazlık ve kışlık olarak ikiye ayrılıyordu. Özellikle yaz aylarında açık havalarda gösterilen filmlere aile efradıyla birlikte gidilir. Tahta sandalyelere oturularak izlenirdi.

Bu sinemaların en büyük özelliği ise açık hava olması dolaysıyla çekirdek yenilerek yere atılmasıydı. Bu sinemalar aynı zamanda ilimize gelen tiyatro gruplarının da oyunlarını sahnelediği alanlar olarak da kullanılırdı.

Toplumun ilgisini çekecek, güzel bol ağlamalı, duygusal aile filmleri gelince kadınlara özel matineler yapılırdı.

Sinemalarımız genellikle kent merkezinde yer alıyordu. Şehir merkezinde Melek, Can, Renkli ve İstanbul sineması vardı. İstanbul sineması gazı ilkokulu yanındaki şu anda park olan yerdeydi.

Melek sineması şimdiki emekliler parkının yerindeydi. Can sineması PTT karşısındaki pasaj içinde yer alıyordu.

Yine eski sinemalardan birisi ise Renkli sinema kız enstitüsünün karşısındaydı. Sinemanın yan tarafında ise yaz aylarında kullanılan yazlık bir sinema yer alıyordu.

Yine şu anki büyük çarşı olarak kullanılan alan da Büyük sinema olarak hizmet veriyordu. Tabi bu sinema en son yapılan sinemalardan birisi olduğu için dizaynı da yapısı da diğer sinemalardan farklı bir görünüm ve kalite sunuyordu.

Bir de Yeşiltepe de bir sinema vardı. Yeşiltepe Belediyelik olmadan Türkiye’nin en büyük mahallesi ünvanlı bir mahalleydi. Bu sinemanın da yazlık kışlık bölümü vardı.

O dönemin sinemaları yukarıda da bahsettiğim gibi ilin sosyal ve kültürel çalışmaların yapıldığı alanlar olarak da kullanılıyordu.

Her türlü yiyecek yemenin, hatta sigara içmenin serbest olduğu sinemalar aynı zamanda konser, tiyatro gibi etkinliklere ev sahipliği de yaparlardı.

Yine konferanslar, tiyatrolar in mekânları da bu sinemaların ev sahipliğinde olurdu.

Sanatçılar geldiğinde konserlerini bu sinemalarda verirlerdi. Birçok siyasetçi de sinema salonlarını kullanarak hedef kitlesiyle burada buluşurdu.

Televizyon yayınlarının çoğalması, Uydu yayınlarının çanaklarla evlere girmesi, daha sonrasında karasal antenlerle bu yayınların şehre aktarılmasıyla sinemaların özellikleri gün geçtikçe azalmaya başladı. Azalmakla kalmadı artık 90’lı yılların son zamanlarına tamamen kapandılar.

Şu an bildiğim kadarıyla ilimizde Sadece bir alışveriş merkezindeki sinema müdavimlerine hizmet veriyor. Matinelerde bir elin parmakları sayısınca sinemaseverlere hizmet sunuyorlar.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Abdulvahap Kaygusuz -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Malatya Markaları

Sonsöz Gazetesi, Malatya ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (422) 323 52 92
Reklam bilgi

Anket Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı İçin Kime Oy Vereceksiniz?