Hekimhan'da Yetişen Bu Ürün Kayısıya Alternatif! Kilosu 600 TL

Malatya'nın Hekimhan ilçesinde, tarihi köklere sahip fıstık yetiştiriciliği, son yıllarda artan ilgiyle birlikte bölgenin tarımsal zenginliklerinden biri haline geldi. Detaylar haberimizde…

Furkan Burak Abacı
ÖZEL HABER Furkan Burak Abacı Tüm Haberleri
Hekimhan'da Yetişen Bu Ürün Kayısıya Alternatif! Kilosu 600 TL
Hekimhan'da Yetişen Bu Ürün Kayısıya Alternatif! Kilosu 600 TL
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Malatya’nın Hekimhan ilçesine bağlı Başkavak Mahallesi’nde fıstık yetiştiriciliği, bölgenin tarımsal zenginliklerinden biri haline geldi. Fıstık yetiştiricisi Temel Alkan, bölgedeki menengiç ağaçlarının yaklaşık 300-400 yıllık geçmişe sahip olduğunu belirterek ağaçların zamanla aşılanarak fıstık ağacına dönüştürüldüğünü ifade etti.

Alkan,

"Burada fıstık ağaçlarının aşılamaya başlaması 70 yıl öncesine dayanıyor. Bir Ermeni vatandaş bu ağaçların aşılanabileceğini keşfetmiş ve bu bahçeleri satın almak istemiş fakat köylüler izin vermeyerek kendi imkanlarıyla bu süreci başlatmış ve ağaçlarını aşılamaya başlamış" dedi.

Köydeki ağaç sayısının 2-3 bin civarında olduğunu, son 10-15 yılda fıstık yetiştiriciliğinin popülerleştiğini ve insanların bu işe ilgi göstermeye başladığını söyleyen Alkan,

"Menengiç ağaçlarının tohumları, kuşlar tarafından etrafa dağıtılıyor ve bu tohumlar zamanla Menengiç ağacı filizi oluyor. Filiz gelişip Menengiç ağacı olunca da aşılanarak fıstık ağaçlarına dönüştürülüyor" ifadelerine yer verdi.

Bu yıl, kendi bahçelerinden 150-200 kilo fıstık elde ettiklerini, köyde ise toplamda yaklaşık 1,5-2 ton arasında fıstık elde ettiklerini aktaran Alkan, ürettikleri fıstıkları genellikle tanıdık müşterilere siparişle sattıklarını belirtti.

Alkan,

"Malatya’da kayısı yetiştiriciliği yaygınken, fıstık da büyük bir potansiyele sahip. İyi bir verim alındığında, fıstıktan kayısıdan daha fazla kazanç elde edilebiliyor. Fıstığı kilosu yaş hali 300 TL kurutulmuş ve kavrulmuş hali ise 500-600 TL arasında satılıyor" dedi.

Fıstık ağaçlarının doğal koşullarda, gübreleme ve ilaçlama yapılmadan yetiştiğine dikkat çeken Alkan, bu süreci şu sözlerle anlattı:

"Bu ağaçlar çok su istemiyor, kendi haline bırakıldıklarında verim alabiliyoruz. Tabi ki bakımlar iyi yapılırsa verim artar ama doğal bir şekilde de ürün elde etmek mümkün.”

04 Eki 2024 - 13:44 Malatya- Gündem

Muhabir  Furkan Burak Abacı


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.