6 Şubat tarihinde yaşanan asrın felaketinde Malatya’da 35 bin bina ağır hasar almış, 7 500 bina ise depremler sırasında yıkılmış ya da iş makineleriyle hemen yıkımı gerçekleşmişti. Şehir günlerce hayalet kente dönmüş yüzbinlerce Malatyalı şehri terk etmişti. Sonrasında çok sayıda vatandaş geri dönmüş ya konteynerlere ya da kiralık evlere girmek istemişti.  

Bu süreçte kiralık evler birden yükselmiş bazı ev sahipleri yüzde 300-yüzde 500 gibi fahiş fiyatlarla evlerini kiraya vermek istemişti. Eylül, Ekim gibi bazı evlerin fiyatları 20 bin TL’ye kadar yükselmiş sonrasında fiyatlar yavaş yavaş düşmeye başlamıştı.

Halen vatandaşlar tarafından oldukça yüksek olarak belirtilen kiralar 9 bin ile 15 bin arasında değişiyor. Kimi vatandaşlarsa bu duruma tepki göstererek fırsatçılık olarak görürken kimi vatandaşalar ise birkaç ay içerisinde teslim edilecek konutlarla birlikte düşeceği kanaatinde.

Konu hakkında Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül önemli açıklamalarda bulundu.

MALATYA’DA KİRALIK EVLERDE DURGUNLUK...2 BİN EV BOŞ, KİRACI BEKLİYOR

Yaşanan süreci değerlendiren Emlakçılar odası başkanı Özgül, Bilindiği gibi altı Şubat depremden sonra Malatya kiralar bir hali yukarı doğru tırmandı. Temmuz, Ağustos aylarına kadar kiraların yüzde 200, yüzde 300 arttığı bir dönem yaşadık. Tayin dönemine rast gelmesinden dolayı, tayin dönem bittiğince öğrencilerle bulmasıyla kiralarda bir durgunluk başladı. Şu an yaklaşık Malatya'da 2 bine yakın daire boş kiracı bekliyor.” dedi.

“KİRACI BEKLEYEN BOŞ EVLERDE BÜYÜK BİR ARTIŞ VAR”

Kiralık evlerde yaşanan durgunluğun ve ev sahiplerinin kiracı bulamamasının nedenlerine değinen Başkan Özgül, “Bunun sebebi de insanların bir kısmının il dışında olması, bir kısmının da konteynerde kalmayı tercih etmelerinden dolayı kiracı bekleyen boş evlerde büyük bir artış gözleniyor.” Diye vurguladı.

“TOKİ KONUTLARI TESLİM EDİLİNCE RAĞBET DAHA DA DÜŞECEK”

Önümüzdeki süreci değerlendiren Başkan Özgül, “Kısmet olur TOKİ bu başlattıkları evleri teslim etmeye başlayınca eski evlere yani 6 Şubat depremini yaşayan fakat ayakta kalan binalara rağbet olmayacağını düşünüyoruz. Çünkü insanlar eski evleri, bu kadar deprem yaşamış evleri tercih etmeyeceklerdir. İster istemez yeni yapılan gerek TOKİ'lerin insanlara sunulması gerekse yerinde dönüşümle konutların yapılmasıyla bu evlerin kiralarının düşeceğini, talep olmayacağını, ancak yeni yapılan evlerde kiraların biraz yüksek olacağını tahmin ediyoruz.” Diye kaydetti.

Malatya’daki kiralık ev fiyatlarının 6 bin ile 15 bin arasında sabitlenmiş durumda olduğunu aktaran Başkan Özgül, “Yeterli düzeyde evler teslim edilmezse bu fiyatların aşağısına düşeceğini tahmin etmiyoruz. Bunun yukarısı da pek çıkacağını da tahmin etmiyoruz. Yani 15 bin üzerine de fazla çıkacağını tahmin etmiyoruz. Eğer önümüzdeki maaşlara tekrar bir zam yapılırsa belki kirada yüzde 10, yüzde 20 gibi yukarı çıkabilir diye düşünüyoruz” derken bu kira fiyatların da yaşanabilecek büyük düşüşün ve vatandaşların yeni evlerden yana izleyeceği tercihin sadece önümüzdeki aylarda teslim edilecek konutlarla değil şehir genelinde diğer konutların yapılmasıyla yaşanabileceğini söyledi.