Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç , kar yağışı sonrası yaptığı değerlendirmede, Malatya’nın 2021 yılı başından beri kurak bir sezon geçirdiğini hatırlatarak; “Meteorolojinin verdiği bilgilere göre Malatya’mızda Geçtiğimiz yıl Aralık ayında metrekareye toplam 36 kilogram yağış düşmüştü. Bu yıl ise toplam 6 kg yağış düştü. Dolayısıyla böyle devam etseydi önümüzdeki dönemde ciddi anlamda kuraklık yaşayacaktık. Bölgemizdeki sulama barajlarımızdaki su seviyeleri yüzde 20 ile 30 arasına kadar düşmüştü. Barajlarımızda su kalmamıştı. Rabbim bu karı rahmet olarak bizlere gönderdi. Biz üretici olarak, çiftçi olarak ,her ne kadar maliyetlerden şikayetçi olsak da esas olan bizim belimizi kıran kuraklık oluyor. Kuraklık yaşandığı zaman ürün elde edemiyoruz. Maliyeti yüksek de olsa, düşük de olsa kuraklık olunca bir şey elde edemezsiniz. Tabi ki üretim maliyetleri yüksek, ama bizde ürünümüze ona göre fiyat isteyeceğiz. Geçen yıl pancar üretiminde Sayın Cumhurbaşkanımız ton başına 420 TL açıklamıştı. Şu anda ton başına 865 TL verilecek. Demek ki çözüm bulunabiliyor. Kuraklığın ise çözümü yok. Rabbim Kuraklık vermesin. Kuraklık kıtlık, insanların aç kalması demektir. Dolayısıyla mübarek kar çok güzel bir zamanda güzel bir şekilde yağdı. Bu karların erimesiyle birlikte inşallah barajlarımız da dolacak. Baharımız da güzel bir bahar olacak. Bu sayede üretimden de düşmeyeceğiz. Ülkemizi güzel bir ilkbahar bekliyor olacak. Sulama sıkıntısı da yaşanmayacak inşallah.” İfadelerini kullandı.
PANCAR ÜRETİCİSİ EKMEME KARARI ALMIŞTI
Şeker Pancarının Malatya bölgesindeki en önemli üretim sahasının Yazıhan bölgesi olduğunu hatırlatan ve bu vesile ile de Şeker pancarını tonunun 100 yüz zamlanmasını da değerlendiren Kılıç; “Son zamanlarda başta gübre ve mazot maliyetlerinin yüzde 400-500 civarında aşırı derecede arması normal değil. Burada bir spekülasyon bir oyun olduğunu düşünüyoruz. Belki de hükümeti yıpratmak adına bir oyun oynandı. Gübre fiyatlarında 150 lira olan bir torba gübre 750 lira civarına yükseldi. Yüzde 500 oranında zam olması pancar üreticisini biraz soğuttu. Pancar ekiminde dekar başına 100 kg gübre kullanması lazım. Maliyeti bin 300 TL. Dolayasıyla 3 ton pancarın bedeli gübreye gidiyor. Zaten dekar başına 6-7 ton pancar alınıyor. Bunun yarısı güreye gittiği zaman üretici pancar ekmeme kararı aldı. Biz de bunu yetkililere duyurunca bu fiyat açıklandı. Üretici hesabını yapacak. Burada nişasta bazlı şekerin ülkemize girmesini istemiyoruz. Bunun yanında şeker fabrikalarının da üreticisinin savunulmasını ve desteklemesini bekliyoruz.”
SİGORTALAMAYI İHMAL ETMEYİN
Üretilen ürünlerin sigortalanması çağrısını yenileyen Kılıç, açıklamasının sonunda ise; “Biz şeker pancarını 420 liraya fabrikaya teslim ederken bunun posasını 320 liradan geri alıyoruz. Farikaların yaptığı zamları 215 lira iken 320 lira oldu. Yüzde 50 artış şekere yapılarsa çiftçiye de yansıtması lazım. Şeker fabrikası kapanacak, yem bulunamayacak. Onun için şeker pancarı fiyatların şimdiden açıklanmasını da olumlu karşılıyoruz. Çiftçilerimiz yeniden pancar ekmemem kararı almıştı. Şu an için önünü görebildi. Şimdi ise Panko birlik gübre ve tohum da verirse bu iş olur. Diğer yandan çiftçilerimize de bir seslenişim ve çağrım olacak.. Çiftçilerimiz mutlaka TARSİM sigortalarını yapsınlar. Geçen yıl yüzde 48 olan hasar payı, bu yıl yüzde 55 e yükseldi. ini alacaklar. Bu fırsatı da değerlendirsinler” çağrısında bulundu.
A.Vahap Kaygusuz – Ebubekir Atilla (Özel Haber)

