Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 01-01-1970 02:00

YEMEKTEN HEMEN SONRA MEYVE YEMEK ZARARLI MIDIR?

Beslenme bilimiyle gerçek ilintisi olmayan kisiler ahkam kesmeyi çok severler

YEMEKTEN HEMEN SONRA MEYVE YEMEK ZARARLI MIDIR?

Beslenme bilimiyle gerçek ilintisi olmayan kisiler ahkam kesmeyi çok severler.Ve genel olarak bu kisilerden diyelim biri bir fikir atti ve bu fikir medyaya dagildi.Söylendigine göre yemekle veya yemekten hemen sonra  meyve yenirse,meyvenin sekerinden alkol olusur.Buda siroza neden olurmus.

Bunun ne yazik ki hiçbir bilimsel dayanagi yoktur.Eger yemekle birlikte yenen meyvedeki seker alkol olusuyorsa,yemekle birlikte içilen sekerli mesrubat ve tatlilarinda bu niteligi anlami tasimasi gerekir.Neden yemekle birlikte yenen tatli denmiyorda meyve deniliyor?Belkide tatlidaki sekerle,meyvedeki tatlinin farkli oldugu söylenecektir.Ancak son yillarda sekerli besinlere ve içecekleri tatlandirmak için meyve sekeri olan früktoz içerigi yüksek seker kullanilmaktadir.

Meyvelerden,özellikle üzüm  sirasinin mayalandirilmasiyla alkollü içecek elde edilir.Bu olayda canli mikroorganizma olan maya meyvedeki sekeri kendi yasami için kullanir ve sonuçta etil alkol ve karbondioksit olusur.Benzer sekilde hamura katilan maya undaki sekeri kendi yasami için kullanir ve etil alkol ve karbondioksit olusur.Fermantasyon ya da mayalanma denilen bu olay oksijensiz ortamda olusur.Insan bedeninde ince barsakta sindirilip kana emilen basit sekerler,hücrelerde yine solunum yolula alinan ve dolasimla tasinan oksijen varliginda enerji,karbondioksit ve suya dönüsür.Görüldügü gibi insan bedeninde sekerlerin kullanimi oksijenli ortami gerektirir.Bu nedenle yemekten hemen sonra meyve yemenin alkol olusumu ve onun etkisiyle siroza neden olmasi gibi bir biyokimyasal süreç yoktur.

Yemekten hemen sonra meyve yemenin bazi yararlari vardir.Genellikle insan ögle ve aksam ögününde esas yemekten sonra tatli ya da meyve yer.Bunun son yillarda hizla artan TV'lerdeki yemek programlarinda da görürüz.Bu programlarda adet oldugu gibi bir giris tabagi bir esas yemek ve salatadan sonra tatli yer alir.Insanin özellikle hareketsiz yasami olanlarin bu sekilde beslenmeyle sismanlamamalari olanaksizdir.Çogu kez gösterilen yemeklerin yag içerigide yüksek oldugundan hergün bu yemeklerle beslenenlerin beden agirliklarini korumasi olanaksizdir.En azindan tatli yerine meyve yense daha az enerji alinmis olur.

Meyve C vitamini içerir. Demir gereksinmesi çok olan dogurganlik çagindaki kadinlar kansizliga yatkindir. Kadinlar bitkisel besinlerin agirlikli oldugu yemekle birlikte çay,kahve, kola gibi içecekleri içtiklerinde bunlarin içindeki tanenler besinlerdeki demirle birleserek kana emilemeyen bilesik olustururlar. Böylece yemekte demir çok bulunsa bile biyoyararligi azalmis olur.Çay ve benzeri yerine meyve suyu içilse ya da meyve yense  C vitamini bu olusumu önler ve demirin yararliligini arttirir.

PROF.DR.AYSE BAYSALDAN alintidir.