Malatya’da uzun yıllar kendi haline terk edilen Taşhoron Kilisesi’nde devam eden restorasyon çalışmaları tamamlanıyor.
onarılarak, Mayıs 2021 tarihinde turizmin hizmetine açılacak.
Surp Yerrortutyun Egeğedzi / Kutsal Üçlü Horan ( Taşhoron Kilisesi / Taş Kilise), Malatya ili Yeşilyurt ilçesi Çavuşoğlu mahallesinde yer alan 18. yüzyılın ikinci arısında Ermeniler veya Süryaniler tarafından yapılan kilisedir.
1335 m2 bir alanda kurulu ve taştan yapılmadır.
Malatya’da Hrant Dink’in çocukluğunun da geçtiği mahalledeki tarihi Taşhoron Kilisesi 2012’deki restorasyon çalışmasının yarım bırakılması nedeniyle kaderine terk edilmişti.
Kesme taştan, dikdörtgen bazilika planlı yapılan kilisenin taşıyıcı elemanları kesme taştan tonoz biçiminde.
Kilisenin bakım ve ilgisizlikten dolayı kendi kaderine bırakılmış durumdaydı.
Yıllar öncei kilisenin taş ve kurşun kaplı, iç tavan kısmı dini semboller olan freskli kubbesi çökmüştü.
Tarihi kilisenin tamamen yıkılan taş kubbesi yerine, restorasyonda 19 tonluk demirden kubbe yapılmıştır…
Taşhoron kilisesini yapılan çalışmalarını sıklıkla yerinde inceleme yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan 15 Mart 2021 tarihinde medyaya yaptığı açıklamada “
Kültürel miras ve inanç değerleri açısından Taşhoron Kilisesinin tekrardan ayağa kaldırılmasının önemli olduğunu söyleyen Gürkan, “ Taşhoron Kilisesi yıllardır kendi haline terk edilmiş ve metruk bir haldeydi.
Özellikle tarihi ve kültürel mirasımızın korunması noktasında şimdiye kadar olduğu gibi Taşhoron Kilisesi’nin de kültür mirasımız olarak ve inanç değerleri açısından da ayağa kaldırılması gerekiyordu.
Bu anlamda yapılan restorasyon projeleri kapsamı içerisinde Sivas Koruma Kurulu’nda gerekli işlemler yapılıp onaylandıktan sonra ihale süreci başladı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi, Mayıs 2020 tarihinden itibaren Taşhoron Kilisesi’nin restorasyon çalışmalarını yoğun bir şekilde yeniden sürdürüyor.
Tarihi ve kültürel mirasımızın korunması için çalışıyoruz. Kilisenin restorasyonu aslına uygun bir şekilde devam etmektedir.
2021 yılı mayıs ayında bu çalışmalarımız tamamlandığında Malatya’da tarihi ve kültürel bir miras daha ayağa kalkmış olacak “demeci medyada yayımlanmıştı.