1950’li yılarda yapılan 3 fabrikamız vardı. Malatya ekonomisine katkı sağlayan, birçok insanın çalışmasına ekmek parası kazanmasına vesile olan bu fabrikalar sırayla kapandı.
Öğretmenevinin bulunduğu alan kapalı ceza eviydi. Onun yanında ise vardiyalı olarak yaklaşık 1000 kişinin çalıştığı bir Tekel fabrikası vardı. Bölgede yetiştirilen tütünler bu fabrikalarda alınır, işlenir ve pazarlanırdı.
Ardından bu fabrika kapandı. Emekli olanlar ayrıldı. Emekliliği gelmeyenler ise yurtiçindeki çeşitli fabrikalara gitmek suretiyle fabrika kapandı ve yerine tüm Malatyalıların bildiği gibi bir AVM yapıldı.
Aynı akıbeti ‘Malatya asmasıyam, Sümerbank basmasıyam’ adlı türkü yakılan Sümerbank fabrikası yaşadı. Yine binlerce işçinin çalıştığı fabrika kapandıktan sonra boşalan alana bir AVM daha yapıldı.
Kısaca özetlemek gerekirse belki istihdam açısından çok fazla bir kayıp olmadı ama üretim açısından önemli kayıplar yaşandığını düşünüyoruz. Çünkü açılan yerler üretime değil tüketime yönelik olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Son olarak elimizde bir şeker fabrikası kaldı. Yıllık ortalama 60 bin ton civarında şeker üreterek başta ülke ekonomisine, sonrasında bölge ve ilimiz ekonomisine önemli katkı sunuyor. Bunu da kaybetmememiz gerekiyor.
Şeker fabrikamız sadece Malatya’ya hizmet vermiyor. Gaziantep’ten, Şanlı Urfa’ya, Adıyaman’dan, Kahramanmaraş’a kadar hizmet sunuyor. 1956 yılından bu yana yaklaşık 64 yıldır Malatya ve Ülke ekonomisine katma değer sağlıyor.
Son günlerde fabrikamız güzel bir hizmete daha imza attığını öğrendik. Bu hizmet sayesinde daha önce sadece maliyeye kaydı olan esnafların şeker aldığı fabrika bundan böyle vatandaşa da şeker satmaya başladı.
Başta konuya emeği geçen Fabrika Müdürü ve Türk Şeker ve Türk Şekeri İş sendikası temsilcilerini tebrik ediyoruz. Dolayısıyla yeni sezonda yeni rekorlar, yeni başarılar bekliyoruz.
Diğer yandan bir başka önemli konuyu da buradan dile getirmek istiyorum. Bu da
Şeker Fabrikası bünyesinde yer alan ve 2000 yılının başında arıtma tesisi bulunmadığı için kapatılan Etil Alkol Fabrikasının yeniden faaliyete geçmesidir. Yapılacak güncellemelerle tesisin yeniden faaliyete geçmesi, günümüz pandemi şartları nedeniyle tıbbi alkol ihtiyacının karşılanması anlamında da özel önem arz etmekte olduğu düşüncesinde olduğumu da belirtmek isterim.