4 Şubat 2021İstanbul. Hava ılık ama kış , bahara ne kaldı. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşecek .
Bugün gezi planım bir gün önce randevu aldığım Şahkulu Sultan Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ,Genel sekreteri Müdürü hemşerim, Malatyalı Kanber Yıldırım beyi ziyarete gittim. Kardeşi Sani Yıldırım ile Arguvan'da ilkokulda ve Akçadağ öğretmen okulunda birlikte okumuştum. Kanber bey tarihi bina içinde kendisine ait ofis olarak kullandığı odada beni karşıladı. Çay içip Malatya sohbeti ettik. Şahkulu Sultan dergâhın fotoğraflarını çekmek için geldiğimi söyledim.
Kanber bey" hemşerim geçen yıldan beri dergâh inşaat halinde resterosyon yapılıyor. Birlikte dergâhı gezerken birimler hakkında tanıtıcı bilgiler veririm. Sende fotoğrafları çekersin " dedi. Masa üzerinde duran Şahkulu Sultan dergahının tanıtım broşürünü verdi.
Öğlen tarihi aş evinde pişen lokmadan da yedikten sonra dergâhı gezmeye başladık.
İstanbul, Göztepe Merdivenköy’de
bugün sekiz dönüm arazi üstünde
bulunan ‘Şahkulu Sultan Dergahı’nın girişindeki panoda ;
"T.C İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Şahkulu Sultan Dergahı Uygulama işi ve yapılan Resterosyon ile bilgiler yazılıydı.
Dergâhta hummalı bir çalışma vardı. Kimi işçiler çatıda kimi kazı yapıyor,kimi yerlere parke taş döşüyor. Karınca gibi çalışıyorlardı.
Kanber bey odasında sorularıma yanıtlar veriyor. Ben ise kısa notlar almaya başlıyorum.
Ayhan Aydın Alevi-Bektaşi Araştırmalar ı yazarı , Fikri Demirtaş, Şahkulu Sultan Dergahı genel sekreteri ve müdürü Kamber Yıldırım
"İstanbul Anadolu Yakası’nda Göztepe semtinde bulunan Şahkulu Sultan Dergahı, 600 yıldır Alevilerin ibadethanesi. Aleviler altı asırdır burada ibadet etse de, kurumun ibadethane statüsü bulunmuyor. Bu sebeple cami, kilise, havra ve sinagoglara tanınan hiçbir hak buraya tanınmıyor."
Şahkulu Dergahında canlara hizmetinizi nasıl yerine getiriyorsunuz?
“Biz tarih boyunca inancımızı yerine getirirken ya da hizmetin yürütülmesi için tamamen yapılan bağışlarla yerine getiriyoruz.
1925 " Tekke ve Zaviyeleri" kapatan kanunun hışmına uğrayan Şahkulu Sultan dergahı da Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilmiştir. 1985 yılında duyarlı Alevi vatandaşların kurdukları ve sonra vakfa dönüşen dernekle geleneklere uygun hizmet veren dergâh olmuştur.Şahkulu Sultan Külliyesi Mehmet Ali Hilmi Dedebaba Araştırma Eğitim ve Kültür Vakfı (1994)" na devredilmiştir. Bu şekilde, vatandaşların canların yoğun ilgi ve desteği ile onarılan külliye yeniden belli bir işlerliğe kavuşmuştur. Vakıf kurulduktan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğüne başvurularak tahsis belgesi verilmesi sağlanmış. Ancak bu tahsis kira karşılığı sağlanabilmiştir. Her on yılda bir tahsis yenileniyor ve her yıl%12 kira artıyor. Şu an Vakıflar Genel Müdürlüğüne 13.500 ₺ kira ödeniyor. Ancak o şekilde hizmete müsaade ediliyor.
Aleviler olarak dedelerimizin, hizmet yapanların maaşını devlet ödesin gibi bir düşüncemiz yok. Ama burada kiracı olarak kalıyoruz. Kira vererek ibadethaneyi yaşatmaya ve ibadet hizmetlerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Burası ibadethane olarak kabul edilmiş olsa en azından biz bu kirayı vermeyiz.
Bu yıl Corona virüsü salgını hastalığından dergaha ziyaretçiler gelememesinden dolayı kısıtlanan gelir sebebi ile salgın geçene kadar kira vermeyelim talebimize Vakıflar Genel Müdürlüğü olumsuz yanıt verdi.">>DEVAM EDECEK