DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert

Betpasgiris.vip restbetgiris.co betpastakip.com restbet.com betpas.com restbettakip.com evden eve nakliyat malatya rent a car malatya rent a car eşya depolama eşya depolama ev depolama istanbul evden eve nakliyat sex shop

Öznur Günata
Öznur Günata
Giriş Tarihi : 18-09-2021 09:33

PESTİL

Türkiye 4 mevsimi yaşayan ve birçok kültüre ev sahipliği yapması açısından zenginleşen yemek kültürü ile de dilden dile dolanmakta. Dünyada da bu bakımdan zengin yemek kültürü açısından hatırı sayılır ülkelerden biriyiz.

Pestil de zengin yemek kültürümüzün içerisindeki yerini almakta. 

Pestil ince yufka biçiminde kurutulmuş meyve ezmesi, bastık olarak tanımlanmaktadır Türk Dil Kurumunca. Erik pestili, dut pestili, üzüm pestili gibi çeşitleri söz konusu.

Hatta benzetmelerde de kullanılır pestil kelimesi. Mesela “pestilim çıktı” derken çok yorulduğumuzu ifade ederiz “pestil gibi olmuşsun” derken hasta olmuşsun yada zayıflamışsın güçten düşmüşsün gibi manalarda kullanırız.  Genelde olumsuz manalar şeklinde kullansak ta günlük yaşantımızda pestil kelimesini mutfaktaki yeri ile tat ve görüntü olarak ağızları sulandırmakta. Eşsiz bir lezzet olarak bizleri karşılamakta.

Yapımı kolay değildir emek ister, hamaratlık gerektirir, ölçüm konusunda hassasiyet ister ve tek başına yapılabilecek bir iş değildir. Yanında mutlaka iki üç kişi ile çalışılmasını ister. 

Türkiye’de en çok dut ve üzüm pestili yaygın olarak yapılmakta. Hatta bu konuda usta dediğimiz kendilerini bu konuda tanıtmayı beceren iller, ilçeler ve köyler de var. 

Pestilin satışı da yapılır. Sadece evdekilerine özel yapılmaz ticaretteki yerini de almakta bu hususta pestil. Kilosu alınan yere göre farklılık göstermekte.  Mesela kırsalda 50 liraya alıcı bulan pestil çarşıda 40 lira olabilmekte. 

Pestilinde kalitesi de çok önemli bazıları geçen yıllardan kalma olabiliyor bazıları da yeni yapılmış olabiliyor bazıları kalın bazıları ince bazıları susamsız bazıları susamlı. Pestil alırken bu konulara dikkat etmekte fayda var.  

Pestilin bulamaç hali de yenilebildiği gibi kuruduktan sonraki hali de yenilebiliyor sade olarak veyahut ta sucuk gibi içine ceviz, çekirdek konulup ta yenilebiliyor ikramlık olarak çay veya kahve saatlerinde servis edilebiliyor. Tam bir şifa deposu olan pestiller yazında kışında tüketilebildiği gibi ülkemizde en çok kış aylarında tüketilmektedir.   Bunun sebebi ise pestilin şifa deposu olmasının yanında fazla miktarda enerji vermesi ve vücudu soğuğa karşı dirençli olmasını sağlaması.

Battalgazi Belediyesinin başvurusuyla coğrafi işaret tescil belgesi bile almıştır Malatya’nın dut pestili. Şuanda da pestil yapımının yapıldığı süreç içerisindeyiz. Şimdi mesela her damda serilmiş pestil ile karşılaşabilirsiniz veya bir pestil yapımına denk gelebilirsiniz dedikten sonra pestil yapımına dair de bir iki kelime etmek istiyorum.

Evet damak çatlatan lezzet olan pestil yapımına geçersek kısaca şunları söyleyebilirim. Belli bir olgunluğa erişen dutlar silkelenir ondan sonra sıkılır çıkan şire kaynatılır, süzülür. Ondan sonra pestil bulamacına geçilir. Önden pestilin hamuru yapılır. Nişasta, un, suyla bir karışım hazırlıyoruz.  Sonra kaynayan ve süzülen şirenin içine ekliyoruz yavaş yavaş ve karıştırarak topaklanmasın diye. Daha sonra onu karıştırıp kaynattıktan sonra kıvamını aldıktan sonra hazır oluyor bulamaç. Bu aşamadan sonra bulamacı serme işlemine geçiriyoruz. İnce temiz uzun bez parçalarını bu aşamada kullanıyoruz. Üzerine bulamaç oklava, kevgir yardımıyla yayılarak serilir beli bir kalınlıkta yada istenilen kalınlıkta sonra üstüne haşhaş, küncü, susamını serpiştirilir. Güneşte kurması beklenir. Kuruyan bulamaç alınır bezden alınmak için bez hafif arkadan ıslatılır ve bulamaç ile bez birbirinden ayrılır. makasla istenilen şekilde büyüklükte kesilir. İçine nişasta sürülür ve katlanır ardından saklanacak şeyin içine konularak serin bir yerde muhafaza edilir.  

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Öznur Günata

Öznur Günata

DİĞER YAZILARI Hobiler 16-10-2021 12:17 ŞİDDET 09-10-2021 11:04 İnsan Acılarla Büyüyor ! ! ! 02-10-2021 12:55 HAVALAR SOĞUDU 25-09-2021 11:17 PESTİL 18-09-2021 09:33 Psikolojik Destek 11-09-2021 13:55 Kitaplarımız 04-09-2021 12:44 Kul Hakkı 28-08-2021 13:54 Kış Hazırlıkları 21-08-2021 11:53 Felaketleri Yaşıyoruz 14-08-2021 12:36 “HELP TURKEY “ HA ! ! ! 06-08-2021 16:44 Bu Hafta Sanat Köşesi      30-07-2021 17:23 Nerede O Eski Bayramlar 23-07-2021 19:01 KOCA YÜREKLİ İNSANLAR 16-07-2021 17:53 Hakikati Bulandıranlar ! 09-07-2021 18:50 Osmanlı Zerafet Abidesi 02-07-2021 17:42  Yerli İslamofobi mi? 25-06-2021 17:26 Tabiatın Dengesini Bozduk 18-06-2021 17:08 RİYA 11-06-2021 16:47 Ya Bir Yol Bul Ya da Yoldan Çekil! 04-06-2021 15:00 21.YÜZYILIN İLK NESLİ 28-05-2021 16:01 DİZİLER HAYAL ÜRÜNÜ ! 21-05-2021 17:34 Misafir mi padişah mı? 01-05-2021 21:15 Toprakla Kaynaşma Zamanı Geldi 24-04-2021 15:38 11 Ayın Sultanı “Ramazan” 17-04-2021 13:02 Türk Polis Teşkilatında Koskoca 176 Yıl 10-04-2021 20:30 Kullanılmak 03-04-2021 16:37 El İşi 27-03-2021 11:21 Anlı Şanlı Tarihimiz 18 Mart! 20-03-2021 11:52 Zam 13-03-2021 11:46 Hayatımızın Eskileri   06-03-2021 10:07 ÖZ ELEŞTİRİ 27-02-2021 20:27 ŞEHRİNİZİ TANIYOR MUSUNUZ? 20-02-2021 20:53 NERDESİN ŞEVKETLİM , SULTAN HAMİD  HAN ? 13-02-2021 20:43 Kabullenmek 06-02-2021 13:24 Devlet-i Aliyye-yi Osmâniyye 722 Yaşında ! 30-01-2021 19:45 Sosyal Çöplük 22-01-2021 18:07 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN  YENİ IZDIRABI : UZAKTAN EĞİTİM 15-01-2021 17:56 DİJİTAL PLATFORM VE İSLAMAFOBİ 08-01-2021 17:01 Kaçarak Evlenme 01-01-2021 20:31 Korona Bıktırdı 25-12-2020 17:14 Kardeş Kıskançlığı 18-12-2020 16:53
E-GAZETE
19.10.2021
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Trabzonspor921
  • 2Hatayspor919
  • 3Fenerbahçe919
  • 4Beşiktaş917
  • 5Fatih Karagümrük917
  • 6Galatasaray917
  • 7Alanyaspor917
  • 8Altay915
  • 9Konyaspor914
  • 10Adana Demirspor912
  • 11Kayserispor911
  • 12Gaziantep FK911
  • 13Sivasspor910
  • 14Başakşehir FK99
  • 15Antalyaspor99
  • 16Yeni Malatyaspor99
  • 17Göztepe98
  • 18Giresunspor98
  • 19Kasımpaşa96
  • 20Çaykur Rizespor91
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
Malatya Haber