Malatya’mızın yön tarifi başkadır. Güney, Kuzey kavramı pek dikkat çekmez ama Malatya’nın aşağısı yukarısı vardır.
Genel kavramda veya genel konuşulmalarda Malatya’da yön tarif edilince, yukarı denince Güney olarak anlaşılır. Tabi aşağı olunca da yön de tatbiki Kuzey olur.
Bu durum sadece Beydağı eteklerinden itibaren kuzeye doğru uzayan Malatya konumu için gereklidir. Örneğin Doğanşehir’de ‘dikine aşağı- dikine yukarı’ denilen sık kullanılan bir deyim vardır. Burada yön tarif edilmez. Belirtilen ya da tarif edilen konumun tarifi amacıyla kullanılır.
Bu nedenle de Malatya’mızda Beydağı’nı yeri bir başkadır.
Beydağı türkülere efsanelere konu olmuş bir dağdır.
Beydağından yol aşarım Deli Deli Dolaşırım, Beydağının Başı Duman Bürümüş gibi birçok türkünün yanında, yine beydağının eteklerinde yer alan Kernek de de beydağının bir parçasıdır.
Beydağı eteklerinde yer alan pınarlardan çıkan sular Malatya ovasının çeşitli taraflarından başlayarak, beydağından aşağıda kalan yerleri de kendi cazibeleriyle sular.
Malatya’nın içme suyu da Beydağından çıkan kaynak sudan temin edilir ki. Türkiyede içme suyu temini noktasında beydağından çıkan sulardan sağlanır. Herhangi bir işleme tabi tutulmadan kaynağından musluklara gelen sular kentin içme suyunu karşılar.
Yine beydağı bağlantılı dağların eteklerinden çıkan Sürgü suyu, Doğanşehir ve Sürgünün içme suyunu temin etmesinin yanında Akçadağ’a kadar olan arazilerin de sulanmasında kullanılır.
Benzer bir durum olan Erkenek suyu ise borular vasıtasıyla Gaziantep’e kadar taşınmaktadır.
Dolayısıyla Malatya’nın yukarısı Malatya için de, bölge için de önemlidir.
Bölgenin korunması, kirletilmemesi önemlidir. Bir başka önemli konu da Beydağlarında yapılması düşünülen taş ocağı vb. gibi çalışmaların da su kaynaklarının yön değiştirmesine sebep olmaması için ciddi çalışmalar sonucunda ve konunun hassasiyeti bakımından, izin verilme konusu da iyi değerlendirilmelidir.