Aşılı gün kurusu;
Kükürtlenme İşlemine tabi tutulmadığı için doğal yollarla güneşte kurutma işleminden geçirildiği İçin rengi sarı değildir.
Koyu sarı kahverengi- siyahımsı bir renk alır.
Güneşte pişirilmiş kurutulmuş gün kurusuna bayılırsınız.
Kurutulmuş kayısılar Nasıl Saklanmalıdır?
Gün kurusu islim gibi uzun süre saklanamaz.
Rutubetten ve zararlı böceklerden koruyabilmek için, deliksiz teneke kutulara, cam kavanozlara yada parafinle kaplanmış karton kutulara yerleştirmek gerekir.
Bu kaplar, serin ve ışık almayan yerlerde, buzdolabında saklanmalıdır.
Kayısılar Temmuz güneşinde gün boyunca kurutulur.
Kuruyup elden geçip patik yapılınca mübareklerin bir kısmı kırmızı altın, birer sarı lira olurlar.
Gün kuruları koyu kahverengi lira olurlar.
Güneşte pişirilmiş kayısı reçellerinde o ne koku, o ne tad, o ne nefaset olur.
Hüdai kayısının hoşafını yiyeni ferahlatır.
Altın şekerpareler sofraları süsler...
Kayısı ağacının yaş meyvesi, meyvesinin kurusu, ve çekirdeği kullanılabilmekte...
KAYISI ÇEKİRDEĞİ
Kayısı çekirdeklerini yaşken iki taşın arasında hemen kırmak en uygunudur.
Kuruduktan sonra kırmak gerekirse çekirdekler bir kova suda birkaç sat bekletildikten sonra kırılmaya başlanır.
Kabukları ıslanan çekirdekler kırılırken içleri parçalanmaz.
Eskiden elle kırılan çekirdekler şimdi makinelerde kırılarak çekirdek içleri ayrı, kabukları ayrı yerlere serilerek kurutulur.
Kayısı çekirdeklerinin kabukları, yakacak olarak , sunta yapımında değerlendirilir.
Acı ve tatlı kayısı çekirdekleri, ilaç ve kozmetik ürünlerde de kullanılır.
Malatya kayısısı Dünyayı tatlandırmaya devam ediyor.