6- İslim damı ( Kükürtleme Odası) aşırı şekilde kayısı ile doldurulmamalıdır. Çünkü kükürdün yanması için oksijene gereksinimi vardır. İslim damı aşırı doldurulduğu zaman oksijen azalacağından dolayı yanması duracak, ocak yanmaya devam ettiğinden kükürt yanmadan buharlaşacak ve serpme olayı meydana gelmektedir.
7-Kükürtlenen meyveler kerevetler üzerinde kurutulmalı eğer bu yapılamıyorsa imkan varsa beton sergi yerinde bez brandalar serilerek üzerinde kurutulmalıdır.
8- İslimin damının çabuk havalandırılması için bazen islim kapısının karşısına açılır kapanır küçük bir pencere bırakıla bilinir.
9- İslim damlarında son zamanlarda ocak üzerinde kükürt yakma bırakılmış. Emaye kap içinde kükürt ispirto, yakılır aparatlar ile tutuşturularak kükürtleme olayı yapılmaktadır.
Not: Kokusuz ve tatsız bir katı bir madde olan kükürt, mavi bir alevle yanarak keskin ve boğucu kokulu kükürt dioksit (SO2) gazını oluşturur. Çıkan bu gaz zehirlidir.
Seyyar Tip İslim Damının yapılışı
Son zamanlarda ise daha pratik olması için demir profillerden birbirine geçmeli sistemle , yada ağaçtan yapılan sistemde üzeri hava almayacak şekilde naylonla örtülerek seyyar islim damı yapılır. Soba ve ocak kullanılmaz.
Emaye kap içine damın içindeki kayısı ağırlığına göre ölçüsünce kükürt konur. Kükürt kabının içine ispirto şişesinin kapağı kadar ispirto konup ateşlenir. İki yemek kaşığı sıvı kükürt olunca kapısı toprakla kapanır. Damın etrafı kontrol edilerek sızıntı yapan yerler toprakla kapatılır. Sekiz saat kükürtleyip açılır. Havalandırma süresi 30- 45 dakika olur. Aynı islim işlemi bir daha yapılır. Sonra çıkartılan kaysılar sergenlerde güneşte kuruması için serilir.
Hüdai kayısılara dört saat islim yakmak yetiyor. Aşılı kayısılara sekiz saat ...Kayısı damı açılır. Yarım sat islim havalandıran sonra ikinci kez daha kükürtleme işlemi yapılır. Yaklaşık sekiz saat sonra islim kapısı açılır. Aşılar altın altın. Kükürt en kötü kayısıyı bile sapsarı ediyor, değerini artırıyor. Onun için yirmi, otuz ağaç kayısı olan bahçelere bile islim damı yapıyorlar. Kayısı damı boş kalmaz. Bu işlemler kayısılar bitinceye kadar tekrarlanır.
Sabahleyin erkenden islim damı açılır. Kayısı dolu kasalar çıkartılır. Yerlere serilen sergenlerin yanına ikişer üçer konur. Irgatlar gelir gelmez kasalarını başına geçerler. Kayısıları birer birer açıp çekirdeklerini çıkartırlar. Bezlerin üzerine sererler.
Aşılar açmadan çekirdeklerini serilir. Onların çekirdekleri sonra çıkartılır.
işçi kadınlar aşılı islimli veya aşılı gün kurusu islime girmeyen kayısıların herbirini ayrı ayrı elden geçiriyor, çekirdeklerini dalından koparılan dip taraflarından sıkıp pırtlatarak çıkartıyor, parmaklarıyla yassıltıp özene bezene biçim verip gene güneşe seriyorlar.
Aradan bir güneş günü daha geçiyor. İslimli kayısıların renkleri büsbütün kızarıyor, sararıyor altın altı oluyor. Reşat altını, yada beşibiryerde. Malatya'nın kehribar kayısısı.
Kurutma, güneşte ve açık havada yapıldığı zaman, güneşin vermiş olduğu sıcaklıkla suyu uçan meyve ve sebzeler kururlar. Hava akımı ise, kurutmada ısı iletici ve nem taşıyıcı rolünü oynar. İslimli kayısılar yıllar yılı kalır. Bir şeycik olmaz. İslimde kükürt kurtların kökünü kazıyor. Gün kurusuna gelince islim damına girmediğinden kükürtlü rengi sarı değildir. >>DEVAM EDECEK