Coğrafi konumu ve sahip olduğu iklimiyle birçok sebze ve meyvenin yetiştiği Malatya'nın en önemli tarımsal ürünü kayısının hasadı Haziranın son haftası, Temmuz ayının ilk haftasında başlar. Yükseklerde Ağustos ayının ortalarına kadar sürer.
İlimiz genelinde 2021 için Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, doğal kayısı ormanında "Malatya'da 8 milyon 788 bin kayısı ağacı var. Rekolte yaş kayısı olarak tahmini 391 bin 88 ton olarak belirlenmiştir. Yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 46 bin 931 ton olup, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 344 bin 158 ton, elde edilecek kuru kayısı miktarı da 86 bin 39 ton olarak tahmin edilmektedir."
Malatya Ticaret Borsası verilerine göre, Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescilli "Malatya kayısısında " Malatya'dan 1 Ağustos 2020-31 Temmuz 2021 tarihlerini kapsayan sezonda, 115 ülkeye 87 bin 121 ton kuru kayısı ihraç edildi.
Üreticilerin ortak görüşü baharda don olmazsa, dolu vurmazsa kayısı iyi tutuyor. Yaş kayısının bir kısmını satıyor. Büyük bir kısmını islim damında kükürtlüyor. Yine bir kısmını da gün kursu yapıyor . Sonra bekliyor ki fiyatı yüksele, alıcısı çok ola. Piyasaya hakim olan üç beş tekelci ihracatçının elinde.
Kimse kayısıya bugüne dek sahip çıkmadı. Devlet fındığa, çaya verdiği gibi taban fiyat versin diye yıllardır bekliyorlar. Kayısı üreticileri, kooperatif kurarak birlik içerisinde olmadığından / olamadığından aracıların, tekelcilerin insafına teker teker teslim olurlar ...
Kayısı bahçelerinde ağaçların birinci süslenişi ilkbahar
Malatya'da kayısı bahçeleri 4 mevsim ayrı güzel. Kıştan sonra Hakk'tan bahar fermanı gelir. Baharda Malatya bembeyaz bir gelinliğe bürünür...
Çiçek çiçek her yer yeniden süslenir. Baharda bir tepeye çıkıp kayısı bahçelerine uzaktan baktınız mı hiç? Pembe- beyaz çiçeklerle bezenmiş yüzlerce, binlerce ağacın hep bir arada görünüşü ne güzeldir. Kayısı onlarca yazara, şaire, ressama fotoğraf sanatçılarına ilham kaynağı olmuştur. Kentte görsel şölen sunan kayısı bahçeleri, fotoğraf tutkunlarının da uğrak mekanı haline gelir. Bahar ilerler. Çiçeklerin kürkünden yeşil çağlalar çıkar. Biraz büyüyünce çağlaların yenmesi ayrı bir lezzettir. Çağla turşuları da kurulmaya başlanır.
"Malatya'yı baştan başa çiçek bürüdü /
Tanrı takmış alnına yeşil zümrüdü / Kayısı gibi al al olmuş benekli misin?/ Derme gibi akışın var Kernekli misin?"
dizeleri her Malatyalının gururunu okşar.
Kayısı bahçelerinde ağaçların ikinci süslenişi Yaz
Ovalarda Temmuz ayının ilk haftasında , kayısılar olgunlaşır, sararmaya başlar. Yükseklerde Ağustos ayının ortalarına kadar sürer. Kayısı ağaçları yeşil üzerinde sarı benekli elbiselerini giyer. Yeşil yapraklar arasında kayısılar o altın renkleriyle, uzaktan seçilir.
Mart ayında çiçek açmaya başlayan ağaçlar, güneşin altın yumurtalarını Temmuz ayında indirdikten sonra... Sonbahar yolculuğu başlar...>>DEVAM EDECEK