Dünyada onlarca yazar var hepsinin ayrı ayrı kimi eleştirel kimi duygusal kimi bilimsel kimi korku kimi hayal gücüne dayanan kitapları vardır.
Hepsinin yazılış amacı farklı farklıdır.
Herkes bu kitapların hepsini okumaz kategorilere ayırarak okur kimi roman kimi bilimsel kimi siyasi alanı ilgilendiren içerikteki kitaplara yönelir.
Kitap hayatımızda oldukça fayda sağlayan önemli bir husustur.
Mesela kitap okumak ufku genişletir derler doğrudur kitap okuyanın ufku genişler
Sözcük daracığı genişler, duyguları düşünceleri belli bir olgunluğa erişir
Bilgisi, tecrübesi artar, olayları algılama kapasitesi yükselir.
Belki de kitaptan okuduklarını da hayatında uygulama alanı bile bulur.
Kitap okurken kendini zamanların evrelerinde dolaşırken bile bulabilir yada bir andan çıkıp diğer ana gitmenin tadını kitapla bulur insan.
Merakını giderir, bir teknolojinin nereden nereye geldiğine bizzat şahit olur okurken.
Kitap okumak fayda sağlar dedik bazen de küçük çapta da olsa zarar verebilir.
Örneğin kişi duygusal çöküntü yaşayabilir kendi hayatıyla karılaştırdığında
Bazen de teknoloji kitaplar okuyup kendini belli bir seviyeye getirip kötü emelline amel edebilir zihnine yüklediği bilgileri.
Bazen de var olan sistemleri eleştirir yapıcı olmak yerine yıkıcı olmayı tercih edebilir.
Yada toplumun gelenek ve göreneklerine, ahlakına uygun olmayan toplumun değerlerini bozacak tehlikeyi içerir çocuk yayınlarından bunun birkaç örneğini gördük.
Zaten tüm bunlardan dolayı tüm dünyada bazı kitaplar rafa kaldırılmıştır.
Dedikten sonra öte kitaplara eskiden ulaşamazdık geçtim romanları, hikâyeleri, ders kitaplarına bile ulaşmazdık. Biri alır yıllarca o kitap gelecek nesillere aktarılır. Kitap alacak imkân yoktu. Bu sebeple de alınan bir kitap altın değerindeydi. Ama şimdi bakıyorum bir kitap alınıyor eskisi hemen çöpe gidiyor ya da yırtılıyor yakılıyor üstünde yapılan karalamalardan da kitabın metni görünmez hale geliyor. Kitap kitap olmaktan öteye gidiyor yani…
Kitaplar o dönemin yaşamış delileridir. O dönemde ne yaşanıyorsa kitaplar da onlar işleniyor. Bunun bilincinde olalım. Kitaplara saygı gösterelim horca kullanmayalım. Öte yandan e sistemlere geçtik kitaplar artık eskisi gibi değer görmüyor okunulacak şey varsa telefonlara bilgisayarlara indirerek okur olduk ama kitapların kokusunu unuttuk. Bu konuda da gelin hem teknolojinin nimetlerinden faydalanalım hem de kitaplarımızı okuyalım evlerimizi kitapsız bırakmayalım. Çocuklarımıza da kitap okuma alışkanlığını kazandıralım. Kitap okumayı sevelim ve sevdirelim.