Aile sağlıklı bir toplumun temel taşıdır.
Bir milletin gelişebilmesi için aile olmazsa olmaz faktördür.
Aile bireylerinin birbirleriyle kurdukları ilişkiler o aile fertlerinin aynı zamanda toplum içindeki davranışını da belirler.
Ailelerde kurulamayan bazı iletişimsizlikler aile içinde sorunlara hatta bazen baskılara neden oluyor.
Aile içerisinde aşırı kontrolcü, baskıcı bir yaklaşım içerisinde olan anne ve babalar yetişen çocukları üzerinde hem ruhsal hem de sosyal izler bırakmaktadır.
Bu yetişen çocuklar üzerinde ki şiddet, zorbalık ve istismar gibi kavramları gün yüzüne çıkarıyor.
Bu durum bireylerin diğer bireyler üzerinde de etkili olmasına sebep oluyor.
Ailelerin bireyler üzerinde sosyokültürel baskısı, başarı hırsı baskısı, ekonomik baskısı, evlilik baskısı, mükemmeliyetçilik baskısı tabii ki sosyal çevre baskısı …
Kahrolası “elalem ne der” putu..
Yazarken bile gerilmeme sebep olan detaylar..
Aile baskısı eşlerin de birbiri üzerinde de baskı uygulamasına sebep olabiliyor.
Eşler arasındaki baskı içeren ilişki eşlerin birbirlerine olan tahammüllerini ve sevgilerini azaltarak evlilik ilişkisini bozabilir, hatta evliliklerin sonlanmasına neden olabilir.
Eşler arasındaki baskı ilişkisi çift taraflıdır; baskı uygulayan birey de kendi baskısından baskı uygulanan birey kadar etkilenir.
Baskı, baskı uygulayan tarafa aşırı sorumluluk yüklediği gibi, baskı uygulanan taraftan da var olması gereken sağlıklı sorumluluğu kaldırır.
Bireylerin kendi gelişimleri için destek veren, kendilerini gerçekleştirmelerine olanak sağlayacak şekilde sağlıklı sınırlar koyan aile, sağlıklı aile yapısının tanımıdır.
Evlilik yolu bulursa şayet aile yapısı da bozulur…