İNSAN VE DAVRANIŞLAR ÜZERİNE BEYİN FIRTINASI

Bir kitaptaki bir konu, bu aralar kafamı kurcaladı. Kitabın adı “insan nedir?” Mark Twain’in eserinden çıkmış bir kitap. Kitapta yaşlı ve genç arasında geçen diyaloglar var. Bir bölümünde, “ Yardıma ihtiyacı olan birinin ihtiyacını karşılamaktaki amaç, kişinin kendi içindeki efendisini memnun edip onun sesini susturmaktır.

Kendi tatmininin yanı sıra ikinci elden başkalarının da yararlarını gözetmektir.” Diyor. Birine yardım ederken aslında orada ilk amacının kendine yardım etmek olduğunu söylüyor.

Örnek vermek gerekirse, bir ihtiyaç sahibine yardım ettiğimizi düşünelim. Bu kişiye yardım etme sebebimizi birçok sebebe bağlıyor. Vicdanımızın sesini susturmak, geceleyin uykusuz kalmamak, iyi insan olduğunu hissetmek gibi birçok sebepten dolayı yardım ettiğimizden bahsediyor. Bu cümleye göre, yaptığımız çoğu davranışta bir alış-veriş söz konusu demek oluyor.

Peki, bu durumda insan hiç kendini düşünmeden sadece karşı taraf için iyilik yapabilir mi sorusu geliyor aklıma. Yani hiç almadan verebilir mi?

Buna bir örnek vermek istiyorum. Anneler bu dünyada belki de karşılıksız verebilecek tek insandır ama annelerinde içine girdiğimizde, evladını severken yine kendine faydası olmasıyla bir bağlantı olduğunu görüyoruz. Evladında annesini severken, kendine faydalı olarak alacağı bir yönü var. Sevdiğimiz bütün kişilerde bu alış-verişi rahatlıkla görebiliriz. Peki, bu alış-veriş ne kadar doğru? Bunun hakkında yazmak istiyorum.

Bu konuyu İslami bakış açısı ile alalım. Dinimizde “İhlâs” kavramından bahsedilir. Yani yaptığını Allah için yapmak. Biz yaptığımız işleri sadece Allah için yapsak belki de bu alış-verişi daha sağlıklı bir boyuta götürebiliriz. Yine dinimizde Allah için sevmekten bahsedilir. Belki de sevdiklerimizi kendimiz için sevmek yerine, Allah yarattığı için sevebilme kıvamına gelirsek bu durum bizim için daha faydalı olabilir.

Rabbimiz Tevbe suresinde buyuruyor ki: “Allah kendi yolunda çarpışırken öldüren ve öldürülen müminlerin canlarını ve malları karşılığında cennet vermek üzere satın almıştır.” Bazı hadislerde cihad ederken öldürülen kişinin, aslında şehit olmadığı söyleniyor. Çünkü ona cesur desinler diye cihat ettiğinden bahsediliyor.

Ama bu ayette sadece Allah yolunda çarpışan kişilerden bahsediyor. Yani bu alış-verişi insanlarla değil, Allah’la yapan kişi övülüyor.

Bu duruma baktığımızda yine bir alış-veriş söz konusu olduğunu görüyoruz. Allah ile yaptığımız alışveriş…

Rabbimiz sadece Allah için yapma niyeti karşılığında, bize sonsuz hayat ve cenneti vaat ediyor. Belki de hayat bir alış-verişten ibarettir. Kazananlar ise, alış- verişi Allah ile yapanlardır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Feyza Çelik - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı İçin Kime Oy Vereceksiniz?
Tüm anketler