Alevilikte“Yol Birdir” sürek binbirdir. Onun için “Yol, cümleden Uludur”
Malatya - Yeşilyurt ilçesi Kırlangıç Mahallesi'nde ( köyü)Alevi Dedesi merhum Hüseyin Doğan'ın türbesinin ve evinin bulunduğu alanda anma programı gerçekleştirildi.
Tören alanına asılan pankartlar .
Atatürk, Hz. Ali, Hacı Bektaş Veli ve Hüseyin Doğan Dedeni bez portreleri yanı sıra
" Hüseyin Doğan dedeyi saygıyla anıyoruz. Dede aziz ( Apaziz )Koruma ve Güzelleştirmek Derneği",
"Haksızlık önünde eğilen
Hakkını da şerefimizle kaybeder. Hz. Ali/ Cem Vakfı"
"Malatya Alevileri eşit yurttaşlık platformu" yazılı afişler asılmıştı.
Bu yıl 39.’sı düzenlenen Hüseyin Doğan Dede anma programına, Malatya Valisi Hulusi Şahin, Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu, Doğanşehir Kaymakamı Mehmet Kılıç, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ercan Altın, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt, Mesleki Kuruluş Başkanları, Kamu Yararına Çalışan bazı Dernek Başkanları ve vatandaş topluluğu katıldı.
Malatya İl dışından Cem Vakfı Sivas şubesi, Cem Vakfı İstanbul Şubesi otobüslerle gelmişlerdi. Etkinliğe gelen canlardan edindiğim bilgiye göre
Malatya Cem Vakfı Şubesi Başkanı Eşref Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Malatya Valisi Hulusi Şahinin selamlama konuşmaları yaptılar.
Vali Şahin, “ Bizim, milli kültürümüzün, varlığımızın, kimliğimizin ta Orta Asya'dan, Horasan'dan Anadolu'ya akışının, o zincirin temel taşıyıcısı Alevi-Bektaşi kültürüdür.
Eğer bugün bir Türk Devleti'nden, bugün bir Türkiye Cumhuriyeti'nden, bugün bir Türkçe'den, eğer bugün bu güzel deyişlerden, bu güzel kültürden bahsedebiliyorsak işte o zincirin yılmaz savunucusu olan Alevi Bektaşi Dervişlerimizin, Mürşidi Kamillerimizin ta Orta Asya'dan bir elinde Kur'an bir elinde kılıç ile beraber belki sırtında da sazla beraber, bağlama ile beraber Balkanlar'a hatta ve hatta Viyana önlerine kadar bu kültürü taşıyan bu büyük insanlara borçluyuz. Eğer bugün biz bir şey isek onlar sayesindeyiz.
Eşref Dedeye ve tüm organizasyona teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi.
Konuşmalarının ardından Cem Vakfı Şube müdürü İzzettin beyin kızı , Zakir Ali Doğan Tecirli, Zafer Takmaz( Hekimhan Başkavaklı- Mıheil)tarafından deyişler, gülbenkler, nefesler okundu. Adıyaman Semah ekibi, Ali Kapısı (Muhsin Topal Cengiz Dede)Semah ekibi kısa bir gösteri yaptı.
Etkinliğe gelenlere Paşaköşkünde Mehmet Ustanın işletmesinde hazırlanan
lokmalar ( etli bulgur pilavı, salata, ayran ve tatlı)lokma canlara sunuldu... Önceki yıllarda lokma türbenin olduğu yerde kurulan kazanlarda yapılıyormuş. Bu sene lokma bir yemek firmasına verilerek yapılmış.
Lokma duasını Sivas'tan gelen Dede tepsi içinde gelen lokma üzerinde yaptı.
Lokmadan sonra protokoldekiler Hüseyin Doğan Dedenin türbesine giderek kabri başında "Fatiha" okudular. Canlar ise türbeye niyaz ettiler.
(Niyaz tarihte katledilmiş Alevi inanç önderlerinin ismi geçtiğinde, ya da büyük Alevi ozanlarının adı geçtiğinde baş parmağımızı öpüp alnımıza götürülerek yapılır. Birçok yörede Alevi canların elini göğsüne koyduktan sonra şehadet parmağını ağzına götürüp öperek yaptığı selamlamaya niyaz denilmektedir."
Türbenin önünde bugünün anısına protokol toplu fotoğraf çektirdi. >>DEVAM EDECEK