Evet, hobi kişinin işi, meslek çalışması, asıl uğraşı dışında, dinlendirici bir iş olarak yaptığı, oyalayıcı şey anlamına gelmektedir. Günümüzde de oldukça sık kullanılan kelimeler arasındaki yerini almaktadır hobi. Büyüğünden küçüğüne hemen hemen herkes bu kapsamda hobi kelimesini kullanır.
Herkesin de bu kapsamda illaki bir hobisi, uğraşısı vardır.
Hobi deyip küçümsememek lazım.
Çünkü hobi ile insan kendini geliştirir, stresini atar, zamanını dolu dolu geçirir, bedenen de ruhen de kendini oldukça hisseder ve ruh sağlığı iyi olduğu için kişi çevresine de pozitif enerjisini yayar. Böylelikle çevresindekilerde ister istemez pozitif bir şekilde günü yaşayacaklardır. Bazen de hobiler üzerinden para kazanılır kazanç kapısı olur.
Hobi zorunlu bir iş değildir. Kişinin istediğine bağlıdır. İstediği zaman hobisini gerçekleştirir istediği zaman hobisini sonlandırır yada ara verir. Kimse de buna müdahale edemez. Öte yandan hobi ile fobiyi karıştırmamak gerek fobi korkulan kaygı duyulan durumlar olarak adlandırılır, nitelendirilir.
Hobiye geri dönecek olursak insanlar genellikle boş zamanlarında yada çok strese girdiklerinde yada işin içinden çıkmayacak durumlarda hobilerine yönlenirler. Bu yüzden hayatın koşuşturmacası arasında nefes alacak kaçamak yapacak bir uğraşı olarak yapılmaktadır hobiler.
Çevremizde görürüz resim yapılır, takılar yapılır, sanatsal alanlar üzerine çalışmalar yapılır, dokuma sanatında motifler işlenir, el işi yapılır, bez bebekler tasarlanır, çiçek bakımı üstlenilir, tahtalara şekiller verilir, camlara şekiller verilir, çeşitli sporlar yapılır, kamplara çıkılır,… Tüm bunlar hobi adı altında bireylerce yapılır. Alanı çok geniştir hobilerin. Belli bir kısıtlamaya gidemeyiz. Hatta belki adını bile bilmediğimiz hobiler de söz konusudur.
Bazı hobiler ve hobi sahipleri şanlısıdır. Çünkü bazı hobilerin devlet tarafından belli bir kurum, kuruluş, işletme çatısı altında yapılmasına müsaade edilmiştir. Hem hobiyi daha da geliştirmek adına hem de hobilerin kazanca dönüştürülmesi adına hem de halkın bir uğraşıyla uğraşması zamanların dolu dolu geçirilmesi amacıyla.
Bu kapsamda eğitimler düzenlenir kurs yerleri açılır hobinin en ince ayrıntısı kişilere öğretilir. Buralarda hobiler üzerinde kişiler uzmanlaşır çünkü sözüm ona buralardaki imkânlar her zaman evde bulunan imkanlardan daha fazladır, işin içine eğitimde girince hobide ustalaşmamak elde değildir.
Mesela rölyefler, el işleri, müzik bunlar kurs yerlerine gidilince daha fazla beceri kazanılan hobilerdir. Genel anlamda bakıldığında sanatsal alanlar üzerinde hobiler diğer alanlara göre daha fazladır.
Genel anlamda evet geniş bir alan üzerinde inşa edilen hobiler hakkında çok şey söylenebilir. Ama biz bu kadarını aktaralım. Son olarak herkes en sevdiği hobisi neyse onun üzerine daha fazla eğilsin, hatta kendini bu alanda geliştirsin ve bu hobiyi nesilden nesle aktarsın. Belki hayatın yorgunluğunu o hobiyle atmak isteyen olur diye, sevgilerimle…