Hekimhan'ın yerleşimi Yücekaya'nın duldasına tünemiş üst üste kibrit kutusu gibi kerpiç evlerden oluşan merkezi Türk nüfuslu bir ilçe. Üç dilli (Ermenice,Süryanice,Arapça) yazıtlı Selçuklu kervansarayı / Taşhan , Köprülü Mehmet Paşa camii, İstasyona ve Kuruçaya Zurbahan dağı da taa uzaklardan, Yücekaya ile birlikte asırlardır. Hekimhan'ı gözetlemeye devam ediyorlar.
( Malatya Ermenileri Coğrafya Tarih, Etnografya / Arşağ Alboyacıyan syf:137-138 ) kitapta
"Hekimhan'da 590 hane, 100 dükkan, 5 han ve yakından geçen Kuruçay üzerinde 10 değirmen, hükümet konağı, 1 telgrafhane, 1 rüştiye, 3 ilkokul, Taşhan adıyla bilinen 20- 30 kağir odalı geniş bir han ve hamam, 2 kilise bulunuyor...
Der Ğazaryab'ın 1902'de hazırlamış olduğu raporda Hekimhan için yazdıkları ise şöyledir :
Hekimhan, Akçadağ kaymakamlığına bağlıdır ve Malatya'dan 14 saat uzaklıktadır . Burada 70 hane Ermeni, 1865-1866 tarihli fermanla inşa edilmiş Surp Asdcvadzadzin adında taştan ve tavanı sütunlarla süslü kapalı bir kilise var Kilisenin fermanı son dönemlerde kaybolmuş. 1895 'te bir okul ve papazları varmış. Papazlardan biri vefat etmiş, diğeri de Darende'ye taşınmış bulunuyor."
yazmaktadır.
Hekimhan Müftülüğü - Hekimhan Tarihçesi internet sayfasından alıntıda.
"1884 yılında idari olarak belediyelik olan Hekimhan, aynı tarihli Mamerat´ül Aziz Salnamesi´ne göre Akçadağ´ a bağlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yalnız salnamede o döneme ait vilayet, sancak ve ilçelere ait bilgilerin daha fazla bulunması, Hekimhan´ ın da o zamanlar bucak olması salnamede Hekimhan ile ilgili verilerin azlığına neden olmuştur. 1310 (miladi 1892-93) tarihli Mamerat´ül Aziz Salnamesi´ nde, Hekimhan´ da, bir hükümet konağı ve bir telgrafhane, 4 tane han, 500 hane, 100 tane ticarethane, Kuruçay Vadisi boyunca yoğunlaşmış 10 tane değirmen bulunduğu ve yaklaşık olarak 2450 - 2950 arasında nüfusun yaşadığı belirtilmektedir. Eğitim kurumu olarak da 1 Sübyan Mektebi ve bir de Rüştiye Mektebi bulunduğu, bu mektebin 30 tane öğrencisi olduğu yazmaktadır.
1892 yılında yayınlanan ´La Turque De Asie adlı Vital Cuinet´ e ait eserde, Hekimhan ile ilgili nüfus verileri ve Hekimhan´ da bulunan hane sayıları verilmektedir. Cuinet´ e göre 1892´ de Akçadağ´ a bağlı belediyelik olan Hekimhan´ da 800 hane ve 2610 nüfus yaşadığı belirtilmektedir.>>DEVAM EDECEK