Alevilerin her köyünde, bugünkü söylemle mahallesinde bir türbe vardır. Ve halk dilinde bu türbelere aynı zamanda ‘Ziyaretlik’ denir. Oralara gidilir, dua, niyaz edilir, çerağlar uyandırılır, istekler, talepler olur ve manevi güç alınarak ayrılınır. Kurbanlarını kesiyor, lokmalarını hazırlıyor ve orada bulunanlarla paylaşıyorlar. Kalan lokmalar ihtiyaç duyulan şekilde dağıtılıyor. Denizli köyünde de Geyik Baba , Lokman baba türbeleri vardır. Cem'i eskiden salonu geniş olan bir evde yapılıyordu."
1970 yıllarda devlet tarafından yapılan caminin yerine yeniden 1999 yılında taş yapılı, saç çatılı cami Denizli Köy tüzel kişiliği tarafından yapılmış.
Denizli köyü iç yolu üzerinde bulunan köy konağını geçilerek çeşmenin bulunduğu köşede Makıt Han yazan kahverengi yön levhası istikametinde köy evlerinin önünden geçip mahalle içindeki Makıt Hana yürüyerek gittik. Hanın etrafı evlerle çevrili, damında otlar, bitmiş.
Hanın taş duvarlar muhteşem görünüyordu. Sabah güneşi hanın yıkık olan yerlerinden içeriye sızmış. Taş duvarlar bal sarısı rengini almıştı. İçeri çok serindi. Sabah yeli ney çalar gibi ses çıkarıyordu. Emekli öğretmen mihmandarımız la bir yandan da Han ile ilgili sohbet ediyorduk. Bir taraftan da fotoğraf çekiyordum.
MAKIT HAN
Kahverengi levhalı "Denizli Kervansarayı, Selçuklu Kervansarayı Makıt Han Denizli Köyü’nün içerisinde, K41A19B pafta 199 ada 3 numaralı parselde kayıtlı ve mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bir yapıdır .
Yapı, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmaktadır . Eser yalnızca plan özellikleriyle kapalı kısmı olan kervansaray plan tipindedir. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte planı ve yapım tekniği itibariyle 13. yüzyılın sonu ile 14. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir.
Keban’ın; bakır, krom ve çinko madenlerine yakın oluşu sebebiyle Osmanlı’nın son dönemlerine kadar faal olduğu bilinmektedir.>>DEVAM EDECEK