"Karayoluna neden daha çok önem veriliyor?
Neden demiryolları tercih edilmiyor sorusunu, düşünürsek cevabı şu olabilir: bizim 2. dünya savaşı sonrası bütün sistemimiz Amerikan yardımlarına göre tasarım ediliyor, yatırımların çok büyük bir kısmı kara yolu inşaatına gidiyor. Aradan geçen 70 senede de çok fazla değişiklik olmadı, şu an hala
Avrupa ülkeleri . Amerika gelişmiş ülkeler Demiryollarını , deniz taşımacılığını tercih ederken. En büyük altyapı yatırımlarımız kara yolu yatırımı.
Demiryolu medeniyettir ve geçtiği bütün il ve ilçelere gelişim ve yenilik getirmiştir. Gelişmiş olduğu kabul edilen bütün ülkelerde km başına düşen demiryolu miktarı ne yazık ki ülkemizin kat ve kat üzerindedir.
Ülkemizde Demiryoluna kurulduğu, önem verildiği yıllarda doktor vagonları, sinema vagonları, hayvan taşımacılığı, eşya taşımacılığı gibi tamamen halk yararına ve modern bir şekilde yatırım yapan bir kurum zamanla kendi haline bırakılarak köreltilmiş ve uzun dönemler yatırım yapılmamıştır. Kısacası duble yollara yapılan yatırım demiryollarına yapılmış olsaydı K. Atatürk'ün bize layık gördüğü medeniyet seviyesine yaklaşırdık.
Duble yol lüks değil, ihtiyaçtı. şimdi eski yolları düşünürsek duble yol , trafik kazalarından, lojistiğe kadar bir çok konuda faydalı. Burada ayrım yapmamak gerekiyor aslında. Yok ona yatırım yapıldı buna yapılmadı. Yapılması gereken demiryoluna da , karayoluna da eşit oranda yatırım yapmaktı....
Duble demir yolları da yapılsaydı :
" Şehirlerarası ulaşım çok ucuz olurdu. yük taşımacılığı olsun, yolcu taşımacılığı olsun demiryolu ağlarına sahip olmak gelişmiş bağımsız ülkelerin en belirgin özelliklerinden biridir. demiryolu yapım maliyeti karayolu yapım maliyetine göre arazinin düz ve engebeli olmasına göre sırasıyla 8 kat ve 5 kat daha az maliyetlidir. 1 km kara yoluna yapılacak harcamayla 5 km demir yolu yapılabilmektedir. Yüksek hızlı demir yolunun km maliyeti 1,4 milyon dolar, ömrü 30 yıl, bölünmüş yolun km maliyeti 1,5 milyon dolar, ömrü 15 yıldır.
Şu an Türkiye'de ulaşımın ve taşımacılığın yüzde 95i kara yolu ile sağlanıyor. eğer sadece yüzde 30 unu demiryolu ile yapmayı başarabilirsek yıllık en az milyarlarca dolar kar edebileceğiz." (alıntı)
1) Hem yakıtı hem lastikleri, hem üzerinde gittiği asfalt petrol ürünü olmadığından dışa bağımlılığımız azalırdı.
Akaryakıt tüketimi azalır ve benzin mazot bu kadar pahalı olmazdı.
2) Yeni iş istihdam alanları sağlanmış olurdu.
3)Fabrikalaşma ve sanayileşme daha hızlı ve daha güvenilir artardı.
4) Taşımacılık maliyetleri düşer dolayısıyla aldığımız her üründe birim başına düşen endirekt taşımacılık maliyeti düşerdi.
5) Yolların bakım masrafları düşerdi.
6) Transaysa güzergahı Rusya'dan değil Türkiye'den olurdu.
7) Toplu taşımacılıkta güven ve kaza oranı düşer, ulaşım daha kolay ve ucuz olurdu.
8) Büyük şehirlere bu kadar göç olmazdı. Yerleşim yerleri gelişirdi.>>DEVAM EDECEK