2022 yılbaşından sonra Malatya'dan İstanbul'a oğullarımın yanına gitmiştim. Bir kış onlarla beraber çok güzel geçti günlerim. Bazen yalnız bazen birlikte gezdik . 30 Ocak 2022 günü birlikte Aşiyan mezarlığına gitmiştik.
Aşiyan Mezarlığı, İstanbul'da Bebek ile Rumelihisarı arasındaki sırtlarda bulunan Aşiyan semtinde İstanbul Boğazı'na bakan mezarlık. 16. yüzyıldan itibaren Bebek ve Rumelihisarı mahallelerindeki Müslüman halkın defnedildiği bir mezarlıktır. Aşiyan, "kuş yuvası" anlamına gelmektedir.
İşte Aşiyan'da yatan ünlü isimlerden bazıları: "Türk edebiyatına ismini altın harflerle yazdıran şair ve diplomat Yahya Kemal Beyatlı, romancı Ahmet Hamdi Tanpınar, şair Tevfik Fikret, şair Orhan Veli Kanık, edebiyatçı Nihat Sami Banarlı, yazar ve politikacı Ahmet Aydın Bolak, Mevlevi şair Fenni Mehmed Dede, divan şairi ve mutasarrıf Manastırlı Salih Faik, yazar ve yayınevi sahibi milletvekili Tahsin Demiray, yazar Mine Urgan, Münevver Ayaşlı, şair Edip Cansever, karikatürist Cem Cemil, ressam Abidin Dino ve Avni Arbaş, şair Şukufe Nihal Başar, Nezih Demirkent, Münir Nurettin Selçuk, yönetmen Süha Arın."
Bir Garip Orhan Veli
Modern Türk şiirinin tartışmasız en önemli isimlerinden biri olan Orhan Veli Kanık, hem sanatkâr kimliği hem de edebiyatımızda yeni bir çığır açan Garip akımının temellerini atması yönüyle büyük önem arz eder.
Orhan Veli Kanık, 13 Nisan 1914'te Beykoz'a bağlı Yalıköyü'nde dünyaya geldi. Çocukluğu Beykoz, Beşiktaş ve Cihangir'de geçti. Edebiyata olan merakı ilkokulda başladı. Bu dönemde "Çocuk Dünyası" isimli dergide bir hikâyesi basıldı. Ortaokulun yedinci sınıfındayken Oktay Rifat ile tanıştı.
Birkaç yıl sonra ise bir müsamere sırasında halk evinde Melih Cevdet Anday ile arkadaş oldu. Lisenin ilk yılında ise edebiyat öğretmeni Ahmet Hamdi Tanpınar'dı. Lise döneminde arkadaşları Oktay Rıfat ve Melih Cevdet'le birlikte "Sesimiz" isimli bir dergi çıkardı. Şair 1932 yılında, liseden mezun oldu.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin felsefe bölümüne kaydını yaptırdı. 1933 yılında Edebiyat Fakültesi Talebe Cemiyeti başkanı seçildi. 1935 yılına kadar devam ettiği üniversiteyi bitirmeden okuldan ayrıldı. Üniversiteye giderken bir yandan sürdürdüğü Galatasaray Lisesi'ndeki öğretmen yardımcılığı görevine, okuldan ayrıldıktan sonra bir sene daha devam etti. Kanık, daha sonra, Ankara'ya giderek PTT Umum Müdürlüğü, Telgraf İşleri Reisliği, Milletlerarası Nizamlar bürosuna girdi.
36 YILLIK YAŞAMINDA BİRÇOK ESER SIĞDIRDI
Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi 'Garip' akımının kurucusu olan Kanık, 36 yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı. Yeni bir zevk ortaya çıkarabilmek için eski olan her şeyden uzak duran Orhan Veli, ele aldığı konular, bahsettiği kişiler ve kullandığı sözcüklerle kendine yeni alanlar oluşturdu. Bu akım özellikle 1940-1950 yılları arasında Cumhuriyet dönemi şiirinde büyük etki bıraktı.
1941 yılının Mayıs ayında Garip seçkisi yayınlandı. Bu kitapta şairin yirmi dört şiirinin yanı sıra Melih Cevdet'in on altı, Oktay Rifat'ın ise yirmi bir şiiri yer aldı. Kitabın içindeki şiirler kadar ses getiren önsözünü ise Orhan Veli yazdı. Bu kitap sonradan 'Birinci Yeni' olarak da anılacak Garip akımının başlangıcı oldu.
1950 YILINDA VEFAT ETTİ
Orhan Veli, 10 Kasım'da bir haftalığına geldiği Ankara'da belediyenin kazdığı bir çukura düştü ve başından hafifçe yaralandı. İki gün sonra İstanbul'a döndü. 14 Kasım günü bir arkadaşının evinde öğle yemeği yerken fenalık geçiren şair hastaneye kaldırıldı. Beyinde damar çatlaması yüzünden başlayan rahatsızlığın sebebi doktor tarafından anlaşılamadı ve Kanık'a alkol zehirlenmesi teşhisiyle tedavi uygulandı ancak beyin kanaması geçirdiği sonradan anlaşıldı. Aynı akşam sekizde komaya giren şair 1950 yılında gece 23.20'de Cerrahpaşa Hastanesi'nde hayata veda etti."
(Alıntı / Artı Gerçek Gazete)