Bin yıllık Selçuklu Kırk Kardeşler Mezarlığını ziyaret etmek için güneşli bir gün 18 Haziran 2021 cuma sabahı Malatya' dan arabayla Battalgazi ilçesine gitmek için yola koyuldum... Ziyaret etmemin en büyük sebebi ise Kırk Kardeşler Mezarlığında ki bir anımdır.
KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı rahmetli Rauf Denktaş her Malatya gelişinde bu Selçuklu Kırklar Mezarlığında gelip dua edermiş. Bu ziyaretten birine 1999 yılında bende tanık oldum. Denktaşın Battalgazi'ye geldiği gün rahmetli eşim Suzan , kızım Tuğba, oğlum Hasan ve Oğuzhan ile Denktaşı karşılamaya gitmiştik. Denktaş Malatya Valisi Atilla Vural ve protokolle mezarlıkta geziyorlardı. Oğlum Hasanın elinde Türk bayrağı, küçük oğlumun elinde çevreden topladığımız bir demet sarı kır çiçeklerini Denktaşa vermek için koşarken, Denktaş oğullarımın fotoğraflarını çekti. Bende o anı kendi makinemle kadraja almıştım.
Malatya, Battalgazi Selçuklu dönemi Kırk Kardeşler Şehitliğinde oğlum Hasan ve Oğuzhan Rauf Denktaş'a çiçek verirken / 1999
Battalgazi ilçesi şehir merkezine yaklaşık 21 km uzaklıktadır. İlçeye ulaşım kolay olup il merkezinde bulunan Büyükşehir Belediyesi otobüsleri ile ulaşım sağlanabilir.
Battalgazi (Eski Malatya), yöre insanının deyimi ile "Aşağı Şeher”, bugün turistik bir ilçe olarak varlığını sürdürmektedir. Malatya'nın ikinci yerleşim yeri olan ve 1988 yılına kadar Eskimalatya ismi ile anılan sonra adı Battalgazi olan İlçemizin tarihi çok eskidir.
Eskimalatya ilçesine adı verilen Battal Gazi veya Seyyid Battal Gazi, 8.Yüzyılda yaşadığı tahmin edilen ve hakkında çeşitli inanışlar bırakmış bir liderdir. Malatya Serdarı Hüseyin Gazi'nin oğludur. Annesi Saide Hatun Türk asıllıdır. Battal Gazi Malatya'da doğmuştur.
Malatya'dan İlçeye giderken Battalgazi kavşağında Türk destan kahramanı Battalgazi'nin at üzerinde heykeli, ilçeye gelenleri karşılıyor....
İlçe, yer yer temelden yıkılmış, yer yer de harap halde Evliya Çelebi, surların uzunluğunun 5100 adım olduğunu bildirmektedir.Zamanla bu surların taşları sökülmüş evler , bahçe duvarlarının yapımında kullanımış. İmara açılmış, talan edilmiş. Surları çevreleyen hendeklerin bir iz kalmamış.
Türkiye’de ilk sur yapan belediyenin Battalgazi Belediyesi olduğunu kendisi belirten Belediye Başkanı Selahattin Gürkan zamanında Sıptırız mezarlığının karşısında, ilçe merkezine giden yol kenarında uzanan tarihi Roma surlarının kalıntıları üzerine 2015 yılında 550 metre uzunluğunda sinema platosunu andıran yapay surlar yapılmış.Restora edilmemiş yeniden yapılmış. Yapılan bu surun tarihle bir alakası yok. 2015 model bir sur olmuş adeta. Ne bir ruh var, ne de bir tarih. Böyle yapılacağına eski halde Roma surlarının yıkık dökük hali kalsaydı diyorum kendi kendime...Medeniyetin çöküşü böyle bir şey olsa gerek...
Evlerin , tarihi, kiremit veya taştan kırmızı beyaz minareler, camilerin, ziyaretlerin, kervansaray önünden geçiyorum. En dikkat çekici yapı Ulucami Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat zamanında 1224 yılında inşa edilmiştir. Kitabesine göre mimarları Yakup bin Ebubekir el-Malati ve Mansur bin Yakup’tur.
Bir mimarlık, oymacılık ve çini sanat harikası .
24 Ocak 2020 tarihinde depremden etkilendiği için restorasyon çalışması yapılıyordu. Caminin hemen karşısında Sahabbiye-i Kübra medresi yıllar sonra nihayet kazı yapılmış.Ortaya çıkarılmış çalışmalar devam ediyordu.
Haziran ayının son haftasına gireken İlçenin bahçelerinde güneşin altın yumurtaları göz kamaştırıyordu. Bahçelerde dutlar silkeleniyor, pekmezler yapılmaya başlamıştı. Bahçelerin içinde görünen kümbetler, camiler, türbeleri seyrederek Selçuklu Kırklar Mezarlığına ulaştım... Mezarlık bir tepede Hasan Basri Hazretleri türbesinin yakınındadır. Türbe, şimdiki yerine Karakaya Baraj Gölü altında kalan Korucuk Köyü'nden taşındığı için zaman zaman Korucuk Türbesi (Korucuk Ziyareti) adıyla da anılmaktadır. Türbesi Battalgazi belediyesince 1986 yılında, yapılmıştır.
Bu türbeye ait çeşitli efsaneler ve söylemler vardır. Söylemin bir tanesi Hasan Basri hazretlerinin yıllar önce, bu günkü taşınmasını kastederek; “ Su ile geldim, su ile gideceğim…” sözü ilginçtir. Zeka özürlü, psikiyatri sorunlu hastaların getirildiği bu ziyaret bölgede oldukça rağbet görmektedir. >>DEVAM EDECEK