Malatya Aslantepe Höyüğü 'nün Unesco yolculuğunda resmi işlemleri...
Tarih 2003 de Malatya Belediye Başkanı Mehmet Yaşar Çerci Dünyanın ilk şehri Arslantepe diye Malatya Belediyesi kültür yayınları altında güzel bir dergi çıkarır.
2004 yılında Battalgazi Belediyesi Başkanı Selahattin Gürkan'ın Aslantepe kazı heyetine fahri hemşerilik beratı verilmesiyle Unesco yolculuğuna başlanır.
Aslantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane,ile beraber Francesca ve 5 kişiye Hemşerilik Beratı verilir...
Malatya Valisi Ulvi Saran döneminde 2009- 2012 yılları. Valilik bünyesinde Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu'nu (KUDEB) kurulur.
2019 yılında Kudeb Başkanı 2011yılında kültür Turizim İl müdür yrd.Levent İskenderoğlu ( Sanat Tarihçisi) Bşk.yrd. Bayram Birol Güngör'dür.
Bu birimin çok kısa bir sürede muazzam bir çalışma gösterir. Malatya'da yüzlerce tarihi eserin tescili yapılır. Öncelikli olarak antik dönemlerden bugüne miras bırakılmış bulunan arkeolojik bölgelerde, özellikle Aslantepe Ören Yeri'nde bulunan değerleri muhafaza etmek için çalışmalar yaparlar.
1900-1932'li yıllarda bulunup Ankara’ya götürülmüş Kral Tarhunza Heykeli ile iki aslan heykeli ve 17 taş duvar kabartmalarının
(ortkostat) aynı malzemeden yapılmış birebir kopyaları, Malatyalı
heykeltıraş Cengiz Göğebakan'a Kuteb tarafından yaptırılarak Aslantepe Höyüğü'nün girişine yerleştirilir. Hİtit kerpiç evinin bir benzeri yaptırılır. Bu eserler
Müzeye ayrı bir görünüm kazandırır.
Ziyaretçiler kazı alanındaki kerpiç saray ile duvar bezemeleri ve diğer kalıntıları görebilmektedir.
Arslantepe’de koruma ve sergileme olanağı bulunmayan buluntular Malatya Müzesi’nde sergilenmektedir. Burada ilk kılıçların bulunması gerçekten bir ayrıcalıktır...
Yürüyüş yolları, istinat duvarları yapılır.
Bilgi-yön levhalarının hazırlanır.
Kazı alanının yapı kalıntılarının doğa tahribatı ile yok olmasını önlemek amacıyla gerekli olan çatı örtü sistemi yapılır.
Alanda yağmur ve zemin suyunun doğru bir şekilde drene edilmesi sağlanır.
Kazı buluntuları Malatya Müzesi’nde sergilenmektedir. Ayrıca Geç Uruk Dönemi’ne ait kerpiç Saray Kompleksinin bulunduğu, Malatya ve dünya kültürel mirasının önemli arkeolojik alanı olarak kabul edilen ve 1932 yılından beri kazı çalışmaları yürütülen Arslantepe, 2011 yılında açık hava müzesine dönüştürülüp ziyarete açılmıştır.
2014 yılında Malatya Büyükşehir olunca Orduzu - Aslantepe Battalgazi Belediyesi sorumluluk alanına girdi. Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Kültür Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda Battalgazi Belediyesi Kültür Bakanlığı müzeler genel müdürlüğüyle protokol yapıldı...>>DEVAM EDECEK