Okumak Ne Kadar Önemli

Bir öğretmenler günü daha geride kaldı. Öğretmen denilince aklıma hep okumak gelir. Önce ‘Oku’ emri gelir.

Ardından da Arif Nihat Asya’nın ‘ Bizde bir kitap ayrı sayılmaz bir mihraptan’ diye başlayan şiiri gelir.

Kitabı okumak tabi ki önemli. O’nu okumak için okumayı bilmek gerek.

Okumanın mimarları da tabi ki öğretmenlerimizdir.

Öğretmenlerimize gerek normal yaşamımızda gerek inanç dünyamızda verilen değerler çok farklıdır. Öğretmen gerektiğinde bir anne, bir baba, gerektiğinde bir dost bir arkadaş, yeri geldiğinde bir sırdaştır. Öyle ki bu bağ yaşam boyu süren bir bağlılıktır.

Şimdiki nesil için pek bir şey diyemem ama, bizim kuşakta öğretmenin yeri çok ayrıdır. Ana baba gibidir. Bazı konularda onların da önündedir. Ana baba kadar olmazsa da, onların da üzerimizde emekleri çoktur.

Bir ilkokul öğretmeni düşünün. Evde gücümüzün yetmediği, sözümüzün geçmediği 4-5 yaşındaki bir çocuğu emanet ettiğiniz bir öğretmeni hayal edin. Üstelik sadece bizim çocuklarımız değil 5-10- 20- 40 hatta 60 çocuğa aynı andan ders veren, onlara bilgi aktaran, bir öğretmen düşünün.

Diğer taraftan da 3-5 çocuklu bir ailenin çocuklarını anne ve babalarının yanında düşünün. Onların şımarıklıklarını yaramazlıklarını ihtiyaçlarını anımsayın. Sadece ev içindeki 3-5 çocuğa yetişmekten zorlanan bir ailenin yerine, bir de 30-40 çocuğa aynı anda yetişen, hepsinin derdiyle ilgilenen öğretmeni düşününün.

Bütün öğretmenlerimize bu konuda Allah kolaylık versin diyorum. Emekleri inkâr edilmez

İşin maddi boyutlarına maaş ek ödemeler ders ücretleri vs. Bunlar elbette çalışanlar için önemli.

Ancak bir vatandaş olarak, bir öğrenci ebeveyni olarak, bizim bakış açımız öğretmenlerimiz tarafından çocuklarımıza öğrencilere verilen değerlerle, verilen bilgilerle ölçülür.

Bu bilgiler kıymetlidir. Önemlidir. Önemli olması da gerekir.

Bilindiği gibi, Hz. Ali bana bir harf öğretenin kölesi olurum diyor.

Bu söz elbette ki önemli. İslam dininin ilme verdiği değerin adıdır bu ifade.

Onun içindir ‘Bizde ayrı sayılmaz bir kitap bir mihraptan’ demişiz. Onun için bir harf öğretene köle olmayı arzu etmişiz.

Onun içindir ki bizim inancımızda gericilik diye bir kavram yoktur. Çünkü İlim Çin’de olsa bile gidiniz onu alınız emrine muhatap olmuşuz.

Bu hitabın karışığında Cebir ilmini bulmuşuz. Çizdiğimiz dünya haritasına 20. Yüzyılda uzaydan gönderilmiştir diye safsata uyduranlara duyurulur.

Bir harf inkılabıyla Anadolu’nun bütün insanlarına bir gecede cahil damgası vurmuş bir gecede milyonlar cahil olmuş sil baştan alfabe tanzimi ile yeniden bu günlere gelmişiz.

Geldiğimiz günlere şükür olsun ki her şeye rağmen 21. Yüzyılın ilk çeyreğinde dünyanın birçok yönden gıpta ile baktığı bir gelişmişlik seviyesine ulaşmışız.

Şükür olsun ki artık kendi uçağımızı kendi otomobilimizi üretecek seviyeye gelmişiz.

İnşallah bu gelişmeler devam edecek, başımızdaki terör belası bitecek, kendi madenlerimizi doğal gazımızı kimseden izin almadan çıkaracağımız, kendi kendimize yeteceğimiz günler yakındır.

Bunun içindir ki, ilim tahsil etme yolunda yapılan yatırımlara verilen emeklere devam edilmeli. Çalışanlar desteklenmeli. Fikirler ve buluşlar dikkate alınmalı. İncelenmeli ve değerlendirilmelidir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Abdulvahap Kaygusuz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı İçin Kime Oy Vereceksiniz?
Tüm anketler