Gizli Kalmış Tarihi Yapı Ortaya Çıkarıldı
Malatya'nın Hekimhan ilçesinde bulunan tarihi değirmene dikkat çekmek için ‘Değirmen ve Bordo’ isimli sergi düzenlendi. Tarihi değirmen yetkililere ve katılımcılara tanıtıldı.
Malatya’nın gizli kalmış bir çok tarihi değeri bulunuyor. Bu tarihi değerler ve yapılar gün yüzüne çıkmak için duyarlı kişilerin ve yetkililerin el atmasını bekliyor. Hekimhan’ın Baharlı Mahallesinde bulunan tarihi su değirmeni de gün yüzüne çıkmayı bekleyen bu değerlerimizden biri.
Bu tarihi değirmene dikkat çekmek amacıyla İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Necmi Karkın, ‘Değirmen ve Bordo’ isimli sergiyle yetkilileri bir araya getirdi. Baharlı Mahallesindeki Tarihi değirmene İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay, İl Kültür Müdürü Ali Cengiz, Müze Müdür vekili Selim Yavuz, değirmen sahibi ve mahalleli katıldı.
TARİHİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR
Baharlı Mahallesindeki tarihi değirmenin sahibi olan 73 yaşındaki İsmet Çavuş değirmen hakkında “Buranın yapımı belirsiz. Yapımının Battalgazi dönemine kadar dayandığını söylerdi, dedelerimiz. Bu duvarlarının yenilendiği dönemleri hatırlıyorum. Önceden daha büyüktü tadilat yapılırken küçültüldü. Değirmen faaliyette küçük bir tamiratla yeniden çalışabilecek durumda. 15-20 yıl önce su kıtlığı olunca değirmen çalışamaz oldu. Bir de eskiden bu bölgelerde buğday ekilirdi, şimdi buğday ekende yok. Eskiden buğday ekmek için gelirlerdi bir ay sıra beklerlerdi. Dedelerimiz burada bu değirmeni çalıştırmış. Bende eskiden çalıştım burada. Çok neşeli günlerdi.” Diye bilgiler aktardı.
CENGİZ, “BURAYI NECMİ HOCA KEŞFETTİ”
Tarihi yapı için gerekli çalışmaları yürüteceklerini belirten Malatya Kültür Müdürü Ali Cengiz, “Yıllar öncesinin belki 100-150 yıllık bir kültürü varlığı, elektrik akımının olmadığı suyla çalışan bir değirmen. Anadolu insanımızın kültürü bulgurunu, ununu hep böyle köy değirmenlerinde yapar. Burayı Necmi Hocam keşfetmişti. Kendisine teşekkür ediyoruz. Bizde il müdürlüğümüzdeki arkadaşlarımızla birlikte buraya ne yapabiliriz diye bakacağız.” Dedi.
KARKIN “HEPIMIZ BIRLIKTE KORUMAK ZORUNDAYIZ”
Hekimhan’ın her yönüyle önemli tarihi barındırdığını belirten öğretim görevlisi Necmi Karkın, “Bu Irmak üzerinden birçok böyle yapıyım gördük, ama en ayakta kalanı buydu. İlçenin medeniyetler beşiği olması, doğal olarak korunması ve gelecek nesillere aktarılması için Sayın Rektör hocamın ve İl Kültür Müdürümüzün çok değeli desteklerini gördük. Bizim bunları öğrencilerimize veri olarak anlatmak için bu uygulamayı yaptım. Çocuklarımızı da üniversite öğrencilerimizi tarihi ve kültürel miras olan, değeri yüksek yerlere getirip anlatmamız gerekiyor. Çünkü bizlerden sonra onlar devralacak buraları. O yüzden derslerde veri olarak, konu olarak anlatmak için böyle güzel bir yeri seçtim. Çok şanslıyım Malatya’da yaşıyorum doğal olarak bölgemizin tarihi. Hepimiz birlikte korumak zorundayız, diye düşünüyorum. Aynı zamanda böyle yerlerin estetik varlıkları çok önemli. Kirli bir hava yok, kirli bir koku yok. Doğal olarak doğanın kendini yenileyen bir özelliğe sahip olması burada bizim en çok dikkat çekmek istediğimiz konuların başındayız zaten. nostalji olarak tekrar hatırlatma gereği duymamız bile gerçekten için biraz eksik kalıyor. Çünkü biz böyle yerleri sürekli sahip çıkarak korumamız gerektiğini düşünüyorum.” diye ifade etti.
KIZILAY, “MALATYA'NIN VE BÖLGENİN TARİHİ BİR HAZİNESİ, MÜCEVHERİ”
Kendi köyüne oldukça yakın bir yerde olduğunu belirten İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Tarihi bir hazinemizin bir su değirmenin tanıtılması gün yüzüne çıkarılması şehrimizde kültür ve tarih varlığı olarak dikkati buraya çekmek için bir aradayız. Kültür ve Turizm Müdürlüğümün desteğiyle. Bura İsmet Bey'in ailesine ait. Burası Malatya'nın ve bölgenin tarihi bir hazinesi, mücevheri. Necmi Karkın hocamız İnönü Üniversitesi'nin çok kıymetli bir sanatçısı. Hocamız burayı keşfetti. Aslında Burası yaşayan bir değirmen. Belki 15-20 yıldır çok aktif bir çalışmasa bile bugün su bağlansa çalışır vaziyette. Burası yüzyıllardır, hatta belki çok daha eskiye giden bir değirmen. Bizim kendi kültürümüzün, kendi yaşayan geçmişimizin günümüze ulaşmış çalışan bir tarihi varlığı, bir kıymetli eseri. Bizim ilçemizin en güzel ilçelerinden birisi.” Diye aktardı.
YAVUZ, “DAHA ÖNCE TESPİTİ YAPILMAMIŞ BİR ALAN”
Depremde hasar gören tescilli yapılar hakkında bilgi veren Malatya Müze Müdürü Vekili Selim Yavuz, “ Deprem bölgesinde kültür varlıklarını ayağa kaldırmak için daha önce yönetmelikte yer alan ödeneğin yüzde 90 artırıldığını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da tensipleriyle beraber bu genelgeyi bu yönetmeliği yenileyerek yüzde 90 civarında bir artış sağladılar ve bununla birlikte deprem bölgesinde sadece Malatya'da değil bütün 11 ilde zarar görmüş tescilli kültür varlıklarına hem proje yardımı ki 3 milyona yakın bir ödenek bu uygulama yardımında da 15 milyona yakın bir ödenek sağlayarak bu tür varlıkların ayağı kaldırılması için önemli bir çalışma başlatmış oldu. Biz burada Kültür Müdürlüğü olarak başvuruları aldık gerekli dosyalarda incelemeye yaparak bakanlığımıza ilettik. Proje aşaması bittikten sonra uygulama yardımları da yine vatandaşa yapılacaktır. Bu kapsamda bütün kültür varlıklarımızı korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Burada da böyle bir değirmenin varlığına hocalarımız sayesinde bilmiş olduk. Daha önce tespiti yapılmamış bir alan burayla ilgili de teşhis işlemleri başlatılarak buranın da ‘Korunması Gerektiği Kültür Varlığı’ statüsü kazanmasını sağlayacaktır. Buranın tescillenmesi için çalışmalara başlayacağız. Bununla ilgili faaliyetleri de takip edeceğiz.” Diye konuştu.
27 Tem 2023 - 17:57 - Gündem
Muhabir Filiz Yangırhep
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.