ÇARE BULUNAMAYINCA
Yillardir, ne siyasilerin, ne bürokratlarin, ne de sivil toplum kurulus temsilcilerinin çare bulabildigi fabrika is dünyasindan sonra kapilarini Adalet Bakanligina açti. Seçilmislerin ve bürokratlarin özel formüller aradigi ancak bir türlü bulamadigi sehrin nazar boncugu, yine görücüye çikti. Çok sayida vali, belediye baskani ve bürokrat eskiten fabrika, her zamanki gibi güncelligini korudu. Sehirde sözü geçenlerin fikirleri ya yarida kaldi, ya da riskler göz önünde bulundurularak hayata geçirilemedi. Kentin bir numarali meselesi olan Vagon Onarim Fabrikasi, zamanla kangrenlesti.
MALZEME OLDU
Attigi dev adimlarla sanayisini güçlendiren sehir bölgesinde varligini hissettirdi ama fabrika kentin vizyonunu sarsti, sehrin ayagina takildi, kamuoyundan yükselen elestiriler Malatyanin kimyasini bozdu. Siyasi malzeme haline getirilen fabrika, Büyüksehir için gün sayan kentin basini agritti.
RAPOR OLUMLU OLURSA
Temeli 1978de atilan, 1989da tamamlanan, 72 lojmani ve 6 blok fabrika alani bulunan Vagon Onarim Fabrikasi 23 yildir atil bekledi. Otomotiv, kayisi, vagon, silah yan sanayi, tank ve agir sanayi gibi birçok öneri sunulan, yurt içi ve yurt disindan birçok yetkilinin inceledigi fabrikayi bu kez Adalet Bakanligi mercek altina aldi. Bakanlik ilgililerinin inceledigi fabrikanin açik cezaevi olup olmayacagiyla ilgili bakanliga teknik bir rapor sunacagi belirtildi.
BAKANLIK YAPACAK AMA
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Baskani ve AK Parti Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Findikli, Adalet Bakanliginin Türkiyenin çesitli ilinde hem kapali hem de açik cezaevi yapimina iliskin çalisma yürüttügünü belirterek, Malatyada Akçadag ilçesine açik cezaevi yapilacagini animsatti.
Ilçede yapim çalismasinin devam açik ve kapali cezaevinin tamamlanana kadar Vagon Onarim Fabrikasinin geçici olarak kullanilmasi için Adalet Bakanligi yetkililerince girisimlerin baslatildigini açiklayan Findikli, çalismalar neticesinde ortaya çikan teknik rapor dogrultusunda karar verilecegini bildirdi.
Özellestirme Idaresi Baskanligi ve Maliye Bakanligi tarafindan fabrikanin 3 yilligina Adalet Bakanligina kiralanmasina yönelik düsüncenin gündeme getirildigini aktaran Mücahit Findikli, fabrikanin kesinlikle açik cezaevine dönüstürülmesi gibi bir fikrin olmadigini duyurdu.
Malatya Valisi Doçent Doktor Ulvi Saran döneminde, atil bekleyen Malatya Vagon Onarim Fabrikasi'na yatirim yönlendirmek isteyen Çinli Demiryolu Üreticileri ve Ihracatçi Birligi (CNR) ile iyi niyet anlasmasi imzalanmisti.
Fabrikanin, 48 bin metrekare kapali alani, 28 bin metrekare sosyal yapi ve donatilari bulundugu animsatildi.