CAN SIKTI
Malatya'da atil bekleyen Akçadag Vagon Onarim Fabrikasi (VOF) kaderini arar oldu, ha satildi ha satilacak derken elde kalan fabrika, kamuoyunun dikkatinden kaçmadi. Ulastirma Bakanligina ait iken, vergi borçlari nedeniyle Maliye Bakanligina devredilen, ardindan özellestirme kapsamina alinabilmesi için tasfiye halindeki Sümer Holdinge verilen fabrika can sikmayi sürdürdü.
Milletvekili Öznur Çalik, il baskan yardimcisi Hakan Kahtali ve TCDD 5inci Malatya Bölge Müdürü Üzeyir Ülkerle bir araya geldi, çalismalar hakkinda genis bilgi aldi. TCDD 5inci Bölge Müdürlügü hizmet binasinda toplanti salonunda bölge müdürü Üzeyir tarafindan Çalika çalismalara dönük brifing verildi.
ÇOK ÇALISTIK AMA
Bir gazetecinin vagon onarim fabrikasiyla ilgili sorusuna Çalik, su karsiligi verdi: Biz burayi Basbakanlik Özellestirme Idaresi Baskanligi kanaliyla 3 kez satisa çikarttik, maalesef alan olmadi. Her seyi siyasilerden ve bürokratlardan beklenilmesi pek dogru degildir, üzerimize düsen görev; bu alanin ticarilestirilmesi için zemin hazirlamak, bürokrasiyi azaltmaktir. Bunun disinda bu konuda pek müdahil olamiyoruz, kamuoyu, buranin yerli ya da yabanci yatirima açilmasi için çalisma yürütülmesini istedi. Ancak yurt içinden alici bulunamadi, özel gayretlerle yurtdisindan firmalar sehre çagrildi ama olmadi, özel sektör bu alana el atarak, yatirimini bu alana yönlendirilmelidir. Biz siyasiler olarak gereken destegi veririz dedi.
ÇALISMA DURDURULDU
Çalik, vagon onarim fabrikasina yönelik olarak, Adalet Bakanligina 2 yilligina kiralanmasi yoluyla burasinin yari açik cezaevi olmasi hususu üzerinde çalismalar baslatilmisti. Kamuoyundan vagon onarim fabrikasi cezaevine dönüstürülecek algisinin önüne geçilmesi adina bakanlik çalismalari durdurdu diye konustu.
AK Parti iktidarlarinin son 10 yilda demiryollarina önem verdigini söyleyen Milletvekili Çalik, 2023e kadar hizli trenin Malatyaya gelmis olacagini aktardi.
TCDD Malatya bölgesi lokomotif bakim atölyesine 6 milyon lira ödenek temin ettiklerini bildiren Milletvekili Öznur Çalik, hem Malatya hem de Elazig organize sanayi bölgelerinden yüklerin trenlerle tasinacak olmasinin önemini dile getirdi.
TCDD 5inci Malatya Bölge Müdürü Uzeyir Ülker, yol yenileme çalismalarinin sürdügünü söyleyerek, 2014 sonuna kadar yol probleminin bitecegini aktardi.
Basta Malatya olmak üzere organize sanayi bölgelerinden yük tasimaya daha agirlik vereceklerini bildiren Ülker, Malatyanin kuru kayisisini Iskenderun limanina 8-9 saatte ulastiracagiz dedi.
Makinist sikintisi çektiklerini dile getiren Ülker, gelirin gideri karsilama oraninin 2011de yüzde 37 iken, 2012de yüzde 44e çiktigini aktardi.
14 ay mavi trenin çalismadigi dönem dahil yolcu sayilarinin yüzde 14 azaldigini söyleyen Ülker, mavi trenle yolcu sayilarinin arttigini, yolcu sayisinin arttirmak için da çabalarinin sürdügüne dikkati çekti.
Ülker, Malatya bölgeye bagli 12 ilde bin 483 kilometre aginda 2 bin 650 civarinda personelle hizmet verdiklerini dile getirdi.