Elmadagin içme ve kullanma suyu ihtiyacini karsilayacak olan barajin yarisinin yerin 14 metre altinda insa edildigini kaydeden Büyüksehir Belediye Baskani Melih Gökçek, Yapim asamasi tamamlanan ve su anda dolu olan barajimiz 2,5 milyon metreküp su tutma rezervine sahip ve Türkiyenin içme suyu temini amaçli en büyük kapasiteli yeralti barajidir. ASKInin kendi imkanlariyla yaptigi bu baraj, Kargali Deresinden gelen suyu depoluyor dedi.
Daha önce Büyüksehir Belediyesi tarafindan gerçeklestirilen çesitli yatirimlarla su sorunu büyük ölçüde çözülen Elmadaga, simdi de Türkiyenin içme suyu temini amaçli en büyük kapasiteli yer alti barajini insa ettiklerini kaydeden Gökçek, barajin suyu yer altinda depolayacagini ifade etti. Gökçek, barajin hizmet asamalarini ise söyle anlatti: Yurtdisinda gelismis ülkelerde kullanilan yer alti baraji Türkiyede sinirli sayida bulunuyor. Yaptigimiz bu çalismayla yerin 14 metre altinda Kargali Deresinin suyunu tutacagiz. Su yer altinda toprak gözenekleri içerisinde tutuldugundan, suyun buharlasma düzeyi oldukça düsük oluyor. Ayrica su topragin içerisinde süzülerek baraja ulastigi için kalitesi daha yüksek oluyor. 2,5 milyon metreküplük bu barajimizdaki su, barajin ilerisine insa ettigimiz 2 bin 500 metreküplük bir su deposuna, oradan da pompalarla Elmadag merkezdeki 1200 metreküplük Ismetpasa Su Deposuna aktariliyor. Oradan da yaklasik 10 mahalleye su temini sagliyor. Suyun barajdan itibaren katedecegi hat uzunlugu ise toplam 6 bin 389 metre.
Dagitim hattinda bulunan Kemalpasa, Gümüspala, Yenimahalle, Yenipinar, Üçevler mahallelerinin tamaminin, Yenidogan, Yenice, Taplica ve Ismetpasa mahallelerinin de bir kisminin suya kavustugu müjdesini veren Gökçek, Daha sonra yapacagimiz ilavelerle diger mahallelerin de bu sudan yararlanmasini saglayacagiz dedi.
DÜSÜK MALIYETLI, UZUN ÖMÜRLÜ VE ENERJI CIMRISI BARAJ
Yer alti barajlarinin ömrünün uzun ve maliyetinin daha düsük oldugunu da ifade eden Baskan Gökçek, Yer üstüne insa edilen klasik barajlara oranla altida bir oraninda daha düsük maliyete gerçeklestirdigimiz baraj insaati yapilmadan önce Elmadag ilçesi, 30 kilometre uzakliktaki mevcut kuyulardan pompalar yardimiyla 500 metre yukari basilarak suyuna kavusuyordu. Bu da çok büyük enerji sarfiyatina neden oluyordu. Yer alti barajini yapmamizin ardindan simdi Elmadagin eski pompa sistemi devreden çikarildi ve elektrik enerjisinden de yillik 1,5 milyon TL miktarinda tasarruf saglanmasi için dügmeye basildi. Cazibe hatlariyla su temini saglayan yeni yeralti barajiyla hem yatirimdan hem de isletmeden büyük ölçüde tasarruf sagladik diye konustu.
Yaklasik bir yil gibi kisa bir sürede insaati tamamlanan barajin Elmadaglilara hayirli olmasi temennisinde bulunan Baskan Gökçek, Büyüksehir Belediyesi olarak yaptigimiz su temin çalismalari ile hem Baskent Ankaramizin suyunu garanti altina aliyoruz hem de Baskentlilerimizin saglikli, temiz ve kaliteli suya kavusmasini sagliyoruz dedi.