Genel
Giriş Tarihi : 23-03-2021 18:36   Güncelleme : 23-03-2021 18:36

Tıskalar da Dikildi

Yaz hazırlıkları kapsamında toprakla buluşan sebze tohumları gibi tıskalar da dikildi.  

Tıskalar da Dikildi

Havaların ısınması ile birlikte toprak canlandı. Bu canlanma beraberinde tohumların dikilmesini ve toprakla buluşmasını getirdi. Bu kapsamda tarla, bahçe sahibi olanlar yeşil soğan için tıska ekimini gerçekleştirdi. Tıska ekimini gerçekleştiren Hüseyin Sarıcı şunları aktardı: “Her yıl ısınan toprağa çeşitli sebze tohumlarını ekiyorum. Öncelikle tohum ekeceğim yerin geçen yıldan sürülüp ya da bellenmiş olması lazım. Böylece sedirlerimiz daha iyi oluyor. Bu sürülen yere kuru hayvan gübresi atıyoruz. Daha sonra ekeceğimiz sarımsak, soğan tohumlarına biz tıska diyoruz, elimize küçük çapa alarak küçük çukur açarak bunların içine birer tane tıska koyarak çukuru kapatıyoruz. Sonra da suluyoruz.  Su istedikçe sulamaya devam ediyoruz. Yaklaşık 20 gün sonra soğanlarımız ve sarımsaklarımız filizlenmeye başlıyor. Belli bir olgunluğa gelince de taze taze yeterli miktarda dalından koparılır ve kullanılır.  Soğanlar kartlaşınca da yani artık yenmeyecek kadar çok acı ve yeşil kısmı nazik dediğimizin aksine çok sertse ve kalınlaşmışsa üstü çiçeklenir ve bunlar artık yenmek için kullanılamaz ama üstteki ki çiçek gibi duran kısımlar tohum olarak kullanılır o yüzden bunlar koparılmaz.  Kart olanlar sonradan kuruduklarında bu sefer de altta kalan tohum kısmı kuru soğan olarak değerlendirilir. Yani bu ekilen soğan iki şekilde kullanılır hem taze yeşil soğan olarak hem de kartlaştıktan sonra artık yeşil kısmı kalmadıktan sonra da kuru soğan olarak değerlendirilir ve çeşitli yemeklerde kullanılır ya da yemek yanında, kahvaltılıklarda yeşillik olarak servis edilir. ”   

Hanife Yiğit