Kemal Sener, sunlari aktardi: Her yil tüm dünyada 31 Mayis "Dünya Sigara Içmeme Günü olarak kutlanmaktadir. Dünya Saglik Örgütü, üye ülkelerle birlikte 1988 yilinda 31 Mayisi Dünya Sigara Içmeme Günü olarak ilan ederek, sigara ile olusan önlenebilir hastalik ve ölümlere dikkat çekebilmek için her yil bu alanda çesitli etkinliklerin yapilmasina öncü olmustur. Dünya Saglik Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözlesmesi kapsaminda dünya ülkelerine tütün kullaniminin ve tütün kontrolü konusundaki uygulamalarinin etkili sekilde izlenmesi ve degerlendirilmesi için Küresel Yetiskin Tütün Arastirmasini (KYTA) periyodik araliklarla yapmalarini önermektedir. Bu arastirmayla 15 ve üzeri yas grubunda ülkeyi temsil eder bir örnekte, uygun ve standart bir protokol ile bilgi toplanarak tütün ve tütün ürünlerinin kullanimi, sigara dumanina maruz kalma durumu, tütün kullanimini birakma egilimi, kisilerin medya ve saglik uyarilari konusundaki tutum ve algilari ile ilgili bilgiler elde edilmektedir.
Bu çalismanin dünyada 14 ülkede es zamanli olarak yapildigina dikkati çeken Sener sunlari bildirdi: Türkiye Küresel Yetiskin Tütün Arastirmasini (KYTA) ilk tamamlayan ülkelerden biri olmustur. KYTA ayni kurumlarin isbirliginde 2012 yilinda tekrarlanmistir. 2012 yilinda yapilan KYTAnin ön raporu TÜIK tarafindan 31 Agustos 2012 tarihinde açiklanmistir. 2008 ve 2012 yillarinin sonuçlari karsilastirildiginda, tütün ve tütün mamulü kullananlarin orani; 15 yas üzeri nüfusta yüzde 31.2'den yüzde 27.i'e, erkeklerde yüzde 47.9'dan yüzde 41.5'e kadinlarda ise yüzde 15.2'den yüzde 13,1 'e düsmüs ve ülkemizin gösterdigi bu basari 31 Mayis 2013 tarihinde tüm dünyayla paylasilacaktir.
Sigara kullanimi, dünyada en önemli önlenebilir hastalik ve ölüm nedenlerinden olup, her yil 5 milyon insan sigaradan ölmektedir. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanimi, basta kanserler, kronik akciger hastaliklari, kalp krizleri, felçler ve cilt kanserleri olmak üzere 20nin üzerinde öldürücü hastaliga yol açmaktadir. Sigara içmeyenlerde çevresel tütün dumanina maruziyet akciger kanseri olusumunu %32 oraninda artirmaktadir. Ayrica sigara içimi; ülkelerin kaynaklarinin bos yere harcanmasina, üretim kapasitesinde ve verimlilikte azalmaya, isgücü kaybina yol açmaktadir. Dolayisiyla sigara kullanimi, hem yol açtigi saglik sorunlari hem de oldukça büyük ekonomik yükü ile çok önemsenmesi gereken bir konudur.
Sener su bilgiyi verdi: Ilimizde olusturdugumuz il tütün denetleme ekiplerince, tütün kontrol denetimlerimiz araliksiz devam etmektedir. Yasanin tüm hükümleriyle birlikte uygulanmaya baslandigi 19 Temmuz 2009 tarihinden bu zamana kadar toplam 226.334 denetim yapilmistir. Okullarda verdigimiz egitimler araciligiyla gençlerimize, yerel medya araciligiyla halkimiza yönelik bilinçlendirme çalismalar yapilmaktadir. Ilimizde sigara birakma polikliniklerimiz 2010 Eylül ayindan beri Malatya Devlet Hastanesi, Üniversite Hastanesi ve KETEM olmak üzere 3 merkezde hizmet vermektedir. Bu merkezlerimize 227.600 kisi danismanlik için basvurmustur. 31 Mayis Dünya Sigarasiz Günü nedeniyle; vatandaslarimizin sagliginin korunmasinin, Halk Sagligi Müdürlügü olarak, Anayasal görev ve sorumluluklarimiz oldugu bilinciyle tüm halkimizi Dumansiz Hava Sahasi programina destek vermelerini bekliyoruz.