Malatya Kirmizi Et Üreticileri Birligi Baskani Mehmet Taneli, kirmizi et fiyatlarinin asiri derecede düsmesinin et üreticisini canindan bezdirdigini belirterek, Et fiyatlari habire düsüyor, yem fiyatlari ise hiz kesmeden astronomik sekilde yükseliyor. Üretici artik yemcilerden yem alamiyor. Hayvancilikta en ucuz olan saman yem girdisi 1 kilogram fiyati 0,80-0,85 TL olmus durumda. Bu yükselise paralel olarak kirmizi et fiyatlari o kadar düstü ki, artik beyaz et fiyatina geldi neredeyse. 9-10 TLden inek eti, 13-13,50 TLden tosun eti alici buluyor. 15-20 kilogram süt veren inekler kesiliyor. Çünkü üreticinin yem alim gücü kalmadi. Düsen et fiyatlari kime fayda sagliyor derseniz ne çile çeken üreticiye ne de tüketiciye. Sadece et tüccarlarina, kasaplara, marketlere yariyor. Madem et fiyatlari düstü, reyonlarinizda neden et fiyatlari düsmüyor. 10 TLye aliyor, 20 TLye satiliyor. Bu nasil bir vicdan yapisi. Et satilmiyor diyorlar. Hele 10 TLye alinan eti 15 TLye satsinlar, satilip satilmadigini millet görsün. Üreticiyi sikbogaz yaparak malini ellerinden alip, götürüp iki katina satmak ahlaki degil. Yem stokçularina sesleniyorum. 0,25-0,30 TLye aldiginiz samani 0,80-0,85 TLye satmaniz, hatta 1 TLye çikarmak için samani ve arpayi satmamaniz fayda degil, ancak üreticinin nefretini kazanirsiniz ifadelerini kullandi.
Devlet Mahsulleri Ofisi çiftçinin kara gün dostudur derlerdi. Bu denli büyük bir yem ve saman sikintisi varken neden saman getirmiyor? Yoksa 5-10 gemi saman getiremiyor mu? Bu kadar insan, bu kadar görevli üreticinin bu sikintisini gideremiyor mu? diyen Taneli, Ayrica Et Balik Kurumu neden var, ne is yapiyor? Kurulus amaci ne? Neden hala disaridan et ithalati yapiyor? Ithal ettikleri etleri devlet kurumlarinin çoguna ihale yapmadan 17 TLye satiyor. Et Balik Kurumu denge kurmak için mi yoksa dengeleri alt üst etmek için mi var? diye konustu.