Genel
Giriş Tarihi : 04-08-2021 18:59   Güncelleme : 04-08-2021 18:59

Salça Kazanları Kaynamaya Başladı

Bir yemeğin olmazsa olmazı olan salçalarda kazanlar kaynamaya başladı. İlin çeşitli yerlerinde yapılan salça yapımındaki püf noktalar için konuşan Topsöğütlü ev hanımları önemli bilgiler paylaştı 

Salça Kazanları Kaynamaya Başladı

Kış hazırlıkları ilimizde hız kesmeden devam ediyor. Bu hazırlıkların önemli kısmını oluşturan ve zahmetli olan salça yapımı da bu süreçte başladı.  Yemeklerimize renk veren ve vaz geçilmezlerimizden olan salça yapımını Topsöğüt’lü ev hanımı Safiye Yeter ile konuştuk. Yeter şu ifadelere yer verdi: “Salçasız yemek yiyemeyiz. Salçasız yemek kalbi olmadan yaşamaya çalışan bir insana benzer. Bu derece önemlidir yemeklerimizde.  Biz köyde yaşadığımız için kendi bahçemizden topladığımız domatesleri salça yapıyoruz. En iyi salça evde yapılan doğal salçalar. Satın alınan salçaların hangi koşullarda yapıldığı içine kimyasal madde konulup konulmadığı bilinmiyor. İçindekiler gibi etiketlerden de tam manasıyla bir çıkarım elde edemeyiz, görmüyoruz çünkü. Bostandan tek tek kopardığımız domatesleri alıp yıkayıp doğruyoruz. 4-5 parçaya kesiyoruz yani. Birçok farklı şekilde yapımı var salçanın.  Mesela doğranan domateslere tuz atarak bir bidona koyup 2 gün güneşte bekletiyoruz. Bu süre zarfında domatesin üzerine çıkan beyaz suyu döküyoruz. Bu sayede salçalarımız daha tatlı ve daha kırmızı oluyor, eksi olmuyor. Güneşte bekleyen domatesi bir kemiste ezerek suyu ile posasını ayırıyoruz. Çıkan suyunu ise kaynatıyoruz ve kaynayan salçamızı sini dediğimiz tepsilere koyarak güneşe seriyoruz. İyice koyulaşana kadar güneşte bekliyor. Güneşte durduğu süre boyunca salçamızı günde en az 2 kere karıştırmalıyız. Olan salçamızı zeytinyağı ve tuz katarak yoğuruyoruz ve bir bidon veya kavanoza basıyoruz ağzını hava almayacak şekilde kapatıyoruz. Bir başka şekilde ise domatesleri doğradıktan sonra güneşte bekletmeden kaynatıp kemisten geçirdikten sonra sinilere koyarak güneşe seriyoruz. Böyle salça yapmakta kolay oluyor ama domatesin beyaz suyunu almadığımız için salçamızın tadı eksi oluyor. Biber salçasını da yapıyoruz. Topladığımız kırmızı biberleri önce bol su ile yıkıyoruz. Daha sonra içindeki tohumlarını çıkartıyoruz. Biberlerimizin içine biraz da domates doğruyoruz.  Bu karışımın içine tuz atarak kazanda kaynatıyoruz. Daha sonra bu karışımı kemisten geçirerek tepsilere koyup güneşe seriyoruz.  Koyulana kadar da sürekli karıştırıyoruz. Koyulduktan sonra bir kavanoza veya bidona koyarak ağzını sıkıca kapatıyoruz. Biber salçasını çiğ köftelerde, kuru nohut ve fasulye de hemen hemen bütün yemeklerde kullanıyoruz.”

 

Hanife Yiğit