Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, Pazarcı esnafının, Malatya halkına en kaliteli ürünü, en uygun fiyatla sunmaya devam ettiğini belirtti. Başkan Emre'ye malatyasonsoz.com.tr olarak sorduk oda cevapladı. İşte o röportaj...
6 Şubat depremlerinde pazarcı esnafı neler yaşadı?
Pazarcılarımız Malatya’mızın yerli insanlarıdır. Her mahalleden her sokaktan bir pazarcı esnafımız vardır. Tüm vatandaşlarımız depremden nasıl etkilendiyse pazarcı esnafımız da aynı şekilde etkilendi. Pazarcı esnafımız da çok büyük yara aldı ve zarar gördü. Öyle ki can kayıplarımız da oldu. Ama esnafımdan Allah razı olsun ki, esnafım sürekli Devletinin, Bayrağının yanında oldu. Vatandaşlara yardımcı olmak amacıyla depremin hemen sonrasında, bir hafta gibi kısa bir zamanda tezgâhlarımızı açmaya başladık. Vatandaşlarımız ihtiyaçlarını bir nebze de olsa karşılasınlar diye, kaldırım kenarlarında, köşe başlarında tezgâhlar açtık.
Deprem Esnasında Oda Olarak Nasıl Bir Çalışma Yaptınız?
Nakliye fiyatlarındaki aşırı yükselmeyi görünce vatandaşımızın yanında olmak ve destek vermek amacıyla nakliyeye yönlendirdik. Şu anda esnaf kaybımız var. Dışarıya taşınan veya sektör değiştiren esnaflarımız da oldu. Mağdur olup işe başlayamayan esnaf yüzde 30 civarında . Geri kalan esnaflarımız da mevcut yerlerinde hizmet üretmeye çalışıyor.
Esnafınız Adına Talepleriniz Nelerdir?
Bu noktada Devletimizden, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan, yetkililerimizden, büyüklerimizden esnafım adına şunu talep ediyorum. Malatya’mız yeniden imara açıldı. Yeniden Malatya kurulacak. Yeni yerleşim bölgeleri açılacak. İnşallah da çok güzel olacak. Kamu yararına ve esnafım yararına yeni açılacak yerleşim yerlerinde semt pazarları planlaması yapılmasını istiyoruz. Artık Malatya’mızı çadırlardan kurtaralım. Kapalı semt pazarları yapılırsa, Allah göstermesin, selde, afette, deprem anında bu alanla, toplanma alanı, lojistik alanlar olarak da kullanılabilir. Diğer zamanlarda, düğün, mevlit, cenaze, çocuk parkları, otopark gibi durumlarda da bu alanlar bulunduğu bölgeye hizmet verebilir. Yapılan bütün yeni alanlar için kapalı semt pazarı talebimiz var. Bu konudaki taleplerimizi dosyalar halinde ilgili mercilere sunduk. Takdir büyüklerimizindir. Bu depremi fırsata çevirip Malatya’daki çadır görüntüsünden kurtulup esnafımızı sokaktan kaldırıp kapalı modern alanlara almamız lazım. İçerisinde Mescidi, lavabosu, dinlenme alanları, çocuk emzirme odalarının olduğu bir alan arzuluyoruz.
Semt Pazarları Hakkındaki Neler Düşünüyorsunuz?
Malatya olarak bu konuda çok geride kaldık. 81 ilimizin 70 tanesinde çok güzel kapalı, modern semt pazarları var. Panjurlu sistem, üstü açılan sistem var. Pazar yeri yapılırken bizim de fikrimiz alınırsa yapılan yer atıl olmaktan kurtulur. Çünkü daha önce iyi niyetle bu amaç için yapılmış olan Kernek Külliyesi var. Kernek Pazarı ver. Bizlerin görüşü alınmadan yapılan bu pazar esnafımızın çalışma şartlarına uygun değildi. Esnafımız oraya ısınamadı. Yapım aşamasında bizim de fikirlerimiz alınırsa, ortak bir kararla yapılırsa, Malatya’mız adına çok güzel olur.
Esnafın Kredi’ye Ulaşmasında Sıkıntı Yaşanıyor mu?
KOSGEB aracılığıyla deprem bölgesi öncelikli 0 faizli kredi veriliyor. Bu kredide de 2022 yılı mali giderinin 75 bin lira olması talep ediliyor. Bizim pazarcı esnafının çoğu basit usulde vergi mükellefi olduğu için bu rakamı dolduramıyor. Bu nedenle de bu krediden faydalanamadılar. Bu limitin daha aşağılara çekilmesini esnafımız ve esnafımızın bu krediden az da olsa faydalanması adına talep ediyoruz. Bize bir can suyu olur. Pazarcı esnafı sokakta olduğu için, ikinci plana atılan, unutulan bir esnaf gurubudur. Bu nedenle esnafımızın işlerini geliştirebilmeleri, ayakta durabilmeleri için KOSGEB kredilerinden faydalanmaları çok güzel olur.
Esnaf Neden KOSGEB Kredisini Tercih Ediyor?
KOSGEB kredisinin cazip olması, 0 faizli, 2 yıl ödemesiz olmasıdır. Eğer bu uygulama hayata geçirilirse esnafımıza bir can suyu olur. Bu zor şartlarda vergisini ödeyen, BAĞ-KUR’unu yatıran esnafımın bu şartlarda BAĞ-KUR primleri devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın bir sözü vardı. BAĞ-KUR emeklilik gün sayısı 7 bin 200 güne düşürülecekti. Bu yasa da bir en evvel çıkarsa esnafımız adına çok iyi olur. Çünkü deprem sonrasında esnafımızın büyük bir bölümü çalışamadığı halde SSK ve BAĞ-KUR ödemeleri artarak devam ediyor. Bu konuda KOSGEB kredilerinden ve 7200 konulu Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini bize verirlerse, Malatya’mız adına, esnafımız adına çok güzel olur.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Sonsöz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sonsöz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sonsöz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sonsöz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.