Toplumda oldukça sik görülen reflü hastaliginin tedavisinde ilaçlar kadar yasam tarzi degisiklikleri ve saglikli beslenme önemli bir rol oynamaktadir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Remzi Bestas, reflü sikayetlerini azaltan 10 beslenme önerisi hakkinda bilgi verdi.
MIDEDEN BOGAZA DOGRU YANMA SIKAYETLERI VARSA…
Reflü, toplumda her 100 yetiskinden 20’sini etkileyen önemli bir hastaliktir. Özellikle salçali, baharatli yemekler, çikolata, kahve, alkol ve asitli içecekler gibi besinlerden sonra reflü sikayetleri baslayabilir. Mideden bogaza dogru olan yanma, agizda aci ve eksi bir tat olusuyorsa bu sikayetler reflüye isaret edebilir. Yemek borusu ve mide disindaki organ ve sistemlerde de; gögüs agrisi, astim benzeri bulgular, bogaz agrisi, ses kisikligi, kronik öksürük ve dis çürükleri gibi sikayetlere de yol açabilir.
YASAM TARZI DEGISIKLIGI ÖNEMLI
Yasam tarzinda degisiklik her reflü hastasina önerilmektedir. Reflü hastalari öncelikle hayat kalitesini yükselten ve sikayetleri azaltan basit önlemler almalidir. Yatak basinin yükseltilmesi, siki ve dar elbiselerden kaçinilmasi, kilo kontrolünün saglanmasi, yemekten hemen sonra uzanilmamasi ve uyku ile yemek arasinda en az 3 saat olmasi önerilen basit önlemlerden bazilaridir. Reflü sikayetlerinin kontrol altina alinmasinda diyet degisikligi de çok önemlidir. Hastaya özel bir diyet programi uygulanmali, porsiyonlar küçültülmeli, yagli ve agir yemeklerden sakinilmalidir. Tedaviye en iyi yanit, asit baskilayici ilaçlar ile elde edilmektedir. Yeterli süre ve dozda ilaç, diyet, yasam tarzi degisikliklerinden sonuç alinamayan hastalarda cerrahi bir diger tedavi seçenegidir.
REFLÜ SIKAYETLERINI AZALTAN BESLENME ÖNERILERI
Beslenme aliskanliginin degistirilmesi reflü tedavisinde önemli yer tutmaktadir. Reflüyü tetikleyen besinlerden uzak durulmasi ve uygun bir diyet ile reflü sikayetleri kontrol altina alinabilir. Asagidaki beslenme ve yasam tarzi degisikligi önerileri reflü sikayetlerinin azaltilmasinda oldukça etkilidir.
Yemek sirasinda içecekler sinirlandirilmali, daha çok ögün aralarinda tüketilmelidir.
Alkol kullanimindan kaçinilmali veya en azindan sinirlandirilmalidir.
Besinler bütün olarak yutulmamali, agizda iyice çignenmelidir.
Reflü hastalari sakiz çignemekten kaçinmalidir. Çünkü sakiz, yutulan hava miktarini artirirve bu da gaz ile birlikte reflü sikayetlerine yol açabilir.
Yemek sirasinda ve yemekten sonraki 45 dakika dik pozisyonda oturulmalidir.
Uyumadan en az 2-3 saat önce su disinda herhangi bir besin veya içecek tüketilmemelidir.
Ögünlerdeki porsiyonlar sabahtan aksama dogru azaltilmalidir.
Özellikle baharatli gidalar, kizartmalar, yagli ve salçali yemekler, çikolata, karbonatli içecekler, domates suyu, kahve ve çay sinirlandirilmalidir.
Limon, portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyve ve bunlarin hazir ya da taze sikilmis sulari tüketilmemelidir.
Sigara reflü sikayetlerini artirir. Sigara kullanilmamalidir.