Malatya
Giriş Tarihi : 15-04-2021 14:49   Güncelleme : 15-04-2021 14:54

Ramazan Sofralarının Olmazsa Olmazı Yassı Kadayıfı

​​​​​​​Ramazan boyunca iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan yassı kadayıfın ustaları, bayram öncesinde gelen yoğun talepleri karşılamak için yoğun mesai harcıyor.

Ramazan Sofralarının Olmazsa Olmazı  Yassı Kadayıfı

Malatya'nın en meşhur tatlıları arasında yer alan yassı kadayıf, iftar sofralarının vazgeçilmezi oldu. Yapımı çok kolay bu geleneksel lezzet hamurun pişirilmesinin ardından kızartılıp şerbete batırılarak hazırlanıyor. İçerisine tercihe göre ceviz, fındık, fıstık, kaymak gibi ürünler de konulan tatlı ramazanda da yoğun talep görüyor. Pandemiye rağmen Yassı Kadayıfı satışlarında düşüşün aksine satışların daha da arttığını söyleyen Tatlıcı Esnafı, satışlardan gayet memnun.

Anavatanı Suriye olan bu tatlı çeşidinin, ülke genelinde hemen hemen her şehirde yapılsa da Malatya ile markalaştığını söyleyen Tatlı Ustası Yusuf İzzettin Dağlı, Yassı Kadayıfının tüketimi ile birlikte vatandaşın hem enerji ihtiyaçlarının karşılandığını, aynı zamanda farklı bir lezzet şöleni ile ağızlarının tatlanmış olduğunu ifade etti.

Yassı Kadayıfının tarifini paylaşan Dağlı,” Paylaşacağımız tarifte 8 ila 10 kişilik Yassı Kadayıfı için malzemeler 1 su bardağı süt, 1 su bardağı su, 1. 5 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı kuru maya, 1 tatlı kaşığı şeker-1 çay kaşığı tuz. Şerbeti için; 2 su bardağı su, 2 su bardağı şeker, Birkaç damla limon, Kızartmak için sıvı yağ, İçerisine iri dövülmüş ceviz, Bulamak için yumurta sarısı.  Öncelikle şerbetini hazırlıyoruz. Şeker ve su 10 dakika kaynatılıp limon eklenip birkaç dakika daha kaynatıldıktan sonra altı kapatılır, soğumaya alınır. Şerbet ılık tatlı sıcak olacak. Sıcak su, süt, şeker ve maya bir kaba alınarak mayalanmaya bırakılır. Mayalanınca diğer malzemeler eklenip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpılır. Yağlanmış ısıtılmış tavaya bir kaşık dökülüp tek taraflı pişirilir. Gözenek oluşan taraf pişirilmez ki yumuşak kalsın ve kolay kapansın. İçerisine ceviz doldurularak ay şeklinde ağzı kapatılır. Yumurta sarısına bulanıp kızgın yağda kızartılır. Ilıyan şerbete sıcak tatlılar koyulur. Biraz bekletip şiresini çektikten sonra servise hazır.” dedi.

Ebubekir Atilla – ÖZEL HABER