Malatya
Giriş Tarihi : 17-12-2020 16:04   Güncelleme : 17-12-2020 16:16

Pandemi Döneminde Doğal Çaylara Rağbet Arttı

Aktarlarda satılan ve bağışıklığı güçlendirdiği bilinen Solunum yollarını ve bağışıklığı güçlendirdiği tıbben kanıtlanmış olan zencefil, zerdeçal, tarçın, karanfil gibi ürünlerin tüketiminin arttığı ifade edildi.

Pandemi Döneminde Doğal Çaylara Rağbet Arttı

Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklama yapan Baharat ürünleri satıcısı Tarık Gür, dede mesleği olan baharatçılık mesleğini sürdürüldüklerini söyleyerek, kış aylarının başladığı son günlerde vatandaşların taleplerinin arttığını söyledi. Gür, Pandemi döneminde ıhlamur, zencefil, zerdeçal, tarçın, udi hindi gibi ürünlerin kış çayları olarak kullanılan bitki grubunu oluşturduğunun altını çizdi. İşletmeci Tarık Gür açıklamasının devamında şu ifadeleri kullanarak sirkülasyon durumunu değerlendirdi. “Bilindiği gibi Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ürünler içerisinde, pekmez grubu, macun grubu gibi tüm ürünlerde de hareketlilikler var. Bu konuda daha çok solunum yollarına iyi gelen  bitkiler ve çayları tercih ediliyor. Ama Korona ’ya direkt olarak etki eden bir ürün derseniz, bunu bulamadık. Bu ürünler içerisinde Adaçayı, papatya gibi bitkilerin hareketi çok. Fiyat durumlarına gelince hareketli olan ürünlerin fiyatlarında yükselme var. Örneğin geçen sene 100 lira olan Ihlamur bu sene 140 liradan satılıyor. Zencefil geçen yıl 40 liraydı. Bu yıl 60 liradan satılıyor. Arz talep meselesi ne göre bizim de alım fiyatlarımıza paralel olarak satış fiyatları yükleniyor. Son günlerde kış aylarına yönelik ürünlerde talep hareketliliği artmaya başladı. Bunlar papatya Adaçayı Ihlamur zencefil bunların diğer aparatları var. Macun grupları, pres grupları,  tablet grupları var.  Bunlar ayrı ayrı tüketiliyor. Korona virüse yönelik olarak koruyucu özelliği olup olmadığını bilmiyoruz ama bize göre ilk önce maske mesafe ve temizlik kurallarına dikkat edilmeli. Onun haricinde müşterinin talep ettiği ürünler olarak,  geleneksel üşütme ve soğuk algınlığına iyi gelen doğal ürünlerden oluşuyor. Bu tür bitkilerde talep arttı bunlar içinde sumak ve aynısefa bitkisi en fazla  talep edilen ürünler arasında yer alıyor. Yine aynısefa bitkisi anti virüs olarak keşfedildi. Bu anlamda kış aylarında aynı safa bitkisine yönelik hareketlilik var.  Bununla birlikte satışı durağan hale gelen ürünlerde var.  Bunlar düğün sektörüne hitap eden kuş üzümü, çeşitli çerezler gibi bu tür ürünlerin fiyatları düştü talep yok.  Sirkülasyonun, talebin azalmasından dolayı fiyatlarda düşüş var. Vatandaşın evde tükettiği ürünlerde de var. Diğer yandan baharat grubunda önemli bir artış yaşanmadı. İşletmeci Tarık Gür, vatandaşlara tavsiyelerinin başında; “Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymalarını istiyoruz. Solunum yollarını bağışıklığı kuvvetlendiren en başta zencefil, zerdeçal, tarçın, karanfil gibi ürünlere tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü bunlar doğal ürünler bunları tanıdıkları her aktardan da bulabilirler. Yıllardan beri kullanılan bu bitkilerin öğütülmüşünü şeker hastalığı yoksa bana veya pekmeze macun katılarak macun halinde tüketiyorsunuz. Bu ürünler kaynatılarak, Ihlamur eklenerek veya sade olarak içiliyor. Veya içerisine elma veya ayva yaprağı katılarak aroma veriliyor. Bunların kullanımları da ilaç gibi değil. Eğer bir kişide şeker varsa tansiyon varsa diğer rahatsızlıklarına göre reçeteli bir şekilde kullanılması gerekiyor. Bilinmeden kullanılması fayda yerine zarar verebilir.”

FAZLA KAYNATILMAMALI

Kaynatılarak kullanılan ürünler hakkında da bilgi veren Tarık Gür, kaynatmanın kademeli olarak yapılması, fazla kaynatılmaması konusunda da uyarılarda bulunarak şu ifadeleri kullandı. “ Kaynatan bu olayına gelince ürünlerin çok fazla kaynatılmasını tavsiye etmiyoruz. Kök grupları özünü vermesi için uzun süre kaynatılabilir. Örneğin bir kuşburnu ’nu kademeli kaynatmak lazım. Bir müddet Kaynadıktan sonra 1 su bardağı tekrar su ilave edersiniz. 1-2 dakika kaynadıktan sonra tekrar bir bardak daha su eklersiniz. Bu şekilde kademeli olarak demliği doldurursunuz. En son kaynattıktan sonra ateşi kapatırsınız. Bu şekilde tüketilmesi tavsiye ediyoruz. Her bitkinin kullanımı aynı şekilde değil buna dikkat edilmesi gerekiyor. Kaynayan var, kaynamayan gruplar var. Bunları aktarlar sizlere anlatabilir. Kök grupları biraz daha fazla kaynatılabilir. Yaprak veya çiçek gruplarının 2 dakikadan fazla kaynatılması uygun olmaz. Her bitkinin kendine has kullanım şekli vardır. Bunlara müşterilere çok fazla anlatmıyoruz.  Çünkü kanunen uygun değil müşteriler talep eder. Biz sadece ürünü satarız. Biz esnaf olarak bitkinin neye iyi geldiğini faydasını sayamayız. Müşteri araştıracak bulacak bizden talep edecek bizde ürünü satacağız.”

A.Vahap Kaygusuz – Fatma Doğanay (Özel Haber)