Konuyla ilgili Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü tarafindan yapilan açiklama sunlari dile getirildi: “Bu yil ilimizde iklim sartlarinin sürekli degismesi, hava sicakliklarinin nemli, yer yer yüksek seyretmesi ve üreticilerimizin bazi ruhsatsiz zirai ilaçlari, Il ve Ilçe müdürlüklerine danismadan bilinçsizce kullanmalari sonucu kirmizi örümcek popülasyonunda 2014 yilina benzer artis görülebilir. Üreticilerimizin Mücadele zamanini geçirmemeleri bu açidan çok büyük önem arz etmektedir. Bu zararlinin biyolojisi ve mücadele sekli su sekildedir.
TANIMI VE YASAYISI
Açiklamada sunlar da dile getirildi: “Akarlar çiplak gözle zor görülecek kadar küçük zararlilardir. Vücutlarinda degisik sekil ve büyüklükte killar, dikenler ve tüyler bulunur. Kirmizi örümcekler agaçlarin yapraklarinda bitki özsuyunu emerek ve zehirli madde salgilayarak zarar yaparlar. Siddetli zarar gören yapraklar kursun veya gümüs rengini alirlar. Kirmizi örümcek zarari görmüs yaprakta, damarlar boyunca renk bozulmasi baslar ve yapraklar zamanla dökülür. Gelecek yilin meyve gözleri normal tesekkül etmez. Piskin gözler az olur. Meyve verimi yildan yila düser.”
MÜCADELE YÖNTEMLERI
Kiraz, elma, armut, seftali, visne, erik, kayisi, badem ve diger meyve agaçlarinda da zarar yaparlar.
Kisin veya erken ilkbaharda agaçlarin kök bogazi ve gövdelerindeki kavlamis olan kabuklar kaldirilarak, altindaki kislayan kirmizi örümceklerin ölmesi saglanmalidir. Yere dökülen yapraklar bahçeden uzaklastirilmalidir. Bahçenin bakim isleri düzenli olarak yapilmali ve agaçlar saglikli bulundurulmalidir.
KIMYASAL MÜCADELE
Kirmizi Örümcekle mücadelenin nasil olmasi gerektigi su sekilde açiklandi: “Kirmizi örümceklere karsi kis mücadelesi önerilmemektedir. Ancak diger zararlilara karsi yapilan kis mücadelesi, kisi yumurta halinde geçiren Avrupa kirmizi örümcegi ve Kahverengi örümcege karsida etkili olmaktadir. Akarlarin(Kirmizi örümceklerin) kimyasal mücadelede ilaçlama zamaninin dogru bir sekilde belirleyebilmek için, bahçedeki kirmizi örümcek yogunlugunun saptanmasi gerekir. Üreticilerimizin özelikle Haziran ve Temmuz aylarinda bahçelerini sik sik ziyaret ederek kirmizi örümcek belirtilerine rastladiklarinda numune alarak, Il ve Ilçe Müdürlüklerimize gelmeleri ve teknik elamana göstermeleri dogru teshis ve dogru ilaç önerilmesi için çok önemlidir. Bu amaçla bahçeyi temsil edecek sekilde 10-agaçta koparilan 100 yaprakta sayim yapilmalidir. Yapilan sayimlarda yaprak basina ortalama 8-10 adettin üzerinde kirmizi örümcegin bulunmasi durumunda ilaçlama yapilmalidir. Kayisi bahçelerinde kirmizi örümcek zararlisi görülen çiftçilerimizin Il veya Ilçe Müdürlüklerimize müracaat ederek teknik tavsiyeler dogrultusunda hareket etmeleri gerekmektedir. Üreticilerimizin kayisiya ruhsati olmayan ilaçlari kesinlikle kullanmamalari gerekir.”