Malatya
Giriş Tarihi : 31-05-2013 10:32   Güncelleme : 31-05-2013 10:32

Mangal keyfi hastanede bitmesin

Diyet Uzmani Asli Cemile Özatan, yaz döneminin yaklasmasiyla birlikte mangal keyfi yapmak isteyenlerin saglikli beslenme önerilerine dikkat etmeleri konusunda uyarida bulundu.

Mangal keyfi hastanede bitmesin
Türk Anadolu mutfaginda mangalin yerinin oldukça büyük oldugunu belirten Özel Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Asli Cemile Özatan, “Biz mangali, en saglikli bir sekilde pisirilmesi durumunda beslenmede mutlaka öneriyoruz. Hatta en minimum sekilde sikliklarin azaltilarak tüketilmesi de yine mangalin zararlarinin azaltilacagi anlamina geliyor. Bu sebeple mangalda eti pisirirken dikkate almamiz gereken birkaç kuralimiz var. Bu kurallardan bir tanesi, kirmizi eti en minimumda tüketip, daha agirlikli beyaz et, tavuk ve balik tüketimine yer vermek. Onun disinda mutlaka mangal ile kömür arasinda 15 santimetrelik mesafeyi koruyarak eti pisirmemiz gerekiyor. Ayni zamanda duman kanserojen madde içerdigi için ve etimizi kanserojen maddelerle besledigi için dumani en aza indirebilmek için de yagli etlerden uzak durmamiz gerekiyor. Çünkü yagli etlerin yagi ve suyu atese damlayip dumanin daha fazla olmasini ortaya çikaracaktir. Bunlari en aza indirmek saglikli bir mangal tüketiminde olumlu sebeplerden birkaç tanesidir” diye konustu.

ETIN DÖRT KATI SALATA
Saglikli mangal tüketiminde etin yaninda mutlaka dört kati büyüklülügünde salata aliminin yapilmasinin da önemli olduguna dikkat çeken Özatan, “Salatanin yaninda, közlenmis patlican, domates, biber tüketimi illaki olmazsa olmazlarimiz. Bunun yaninda mangal tüketiminin çok yogun olmasi, kirmizi etin ve yagli etin çok fazla tüketilmesi kolesterol ve tansiyon degerini inanilmaz derecede attiracagindan, mangal keyfinin hastanede bitmemesi adina minimumda daha saglikli besinlerle alinmasini öneriyoruz. Mutlaka C vitamini yönünden taze sikilmis meyve suyu ya da maydanoz eklenmis bol salatayi ihmal etmemek gerekiyor” dedi.

ÇIG ETI TUTTUGUNUZ MASAYLA PISMIS ETI TUTMAYIN
Saglikli mangal hazirlama tekniklerinden de bahseden Özatan, “Bunlardan bir tanesi mangal tellerinin temiz olmasidir. Mangal islemi bittikten sonra mutlaka mangal telinin temizlenmesi en azindan bir sonraki keyfimize kadar kanserojen madde içeriginden kurtulmus olacagi ve etimize yapismasina engel oluyoruz. Bunun yaninda etin servis edilmesi asamasinda çig haliyle tutmus oldugumuz masanin, pismis haldeki etimize dokunmamasi gerekiyor. Bu da en önemli kurallardan bir tanesi” seklinde konustu.