VATANDAS ÜNIVERSITE HASTANESINI TERCIH EDIYOR
Il hastanesinden ziyade bölge hastanesi konumunda olduklarini dile getiren Malatya Inönü Üniversitesi Tip Fakültesi Turgut Özal Tip Merkezi Bashekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan, Malatya hastanesi degiliz, agirlikli olarak bölge hastanesiyiz, agirlikli olarak yakin iller Elazig, Maras, Mus, Bingöl ve Tunceliden hastalar geliyor. Dolaysiyla bizim hasta yogunlugumuzun sadece Malatyanin hasta sayisiyla ilgisi yok. Tercih edilen bazi özel ögretim üyelerimiz birinci ve ikinci basamak saglik hizmetlerinden geçmeden direk geliyor. Bu aliskanliklar belli günlerde ve belli hocalarin çalisma saatlerinde devam ediyor. Devlet Hastanesinin yeni yerine tasinma sürecinde bizim Acil Poliklinik yogunlugumuz oluyordu. Fakat suanda o yogunluk, Devlet Hastanesindeki isleyisten çok vatandasin tercihiyle ilgili bir süreç. Bizim poliklinik hasta sayimizda geçmise göre fazla bir hasta artisi yok. Yatan hastalar, ameliyat edilen hastalar ve yogun bakim hastasi takip ederek yogunlugumuz olusuyor dedi.
HASTALARIN REFAKATÇI SAYISI FAZLA
Turgut Özal Tip Merkezi Bashekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan, Karaciger nakli olan bir hasta için verici alici ve yakinlariyla beraber yaklasik 40 kisi gelebiliyor, bu durum hastanemiz için yogunluk olusturuyor. Dolaysiyla Devlet Hastanesinde bir hastaya en fazla 2 kisi refakat ederken bizim hastalarimizin çogu agir hasta oldugu için bir hastaya en az 10 kisi refakat ediyor seklinde konustu.
DOLULUK ORANI YÜZDE 95
Biz bashekimlige basladigimizda Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ünsal Özgenin de destegiyle biz 112 Komuta Merkezi bizden izin alarak hasta gönderirdi diyen Bashekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan, sunlari söyledi: Biz sunu söyledik, yatan hastalar haricinde 112 acil olarak gördügü her hastayi bizim klinige danismadan bizim acilimize sevk edebilirsiniz diye açilim yaptik. Bu açilim hasta yogunlugumuz arttirdi. Ilk basladigimizda yüzde 60 doluluk oranimiz vardi. Bu da sundan kaynaklaniyordu. Bir A bölümün 30 yatagi var ama 20 yatagi doluyor, o 120 yatak bos kaliyordu. Biz simdi 10 yatagin hepsini baska bölümün hastalarina da açtik sistem degisikligi yaptik. Dolayisiyla suanda bizim hafta içi doluluk oranimiz yüzde 95leri buluyor. Hafta sonrali yüzde 75leri buluyor. Yogun bakimlarin doluluk orani yüzde 95 civarinda.
HER BRANSTA ILERLEME SAGLANDI
Hastanenin her bransta gelisme gösterdigini anlatan Dr. Mehmet Aslan, sunlari kaydetti: Gerçekten nitelikli isler yapiliyor, bu nedenle insanlar burayi tercih ediyor. Bir yerin az çalismasindan çok çalismasindan öte yakin illerdeki hastalarin da bizi tercih ettigini biliyoruz. Sadece bir alanda ilerlemenin ötesinde bütün alanlarda ilerlemeye çaba gösteriyoruz. Cildiyedeki estetik poliklinigi de bizim için önemli, çocuk psikiyatrisindeki bir çocugun tedavisi de bizim için önemli, bölümlerin hepsine ayni esitlikte önem verdigimiz için her bransimiz mesafe aliyor. Son 4 yil içinde hastanede bütün bölümler gelisim gösterdi, bir kismi biraz daha ileride çünkü 10 yil önce açilmis. Bölümlerin bir kismi yeni yeni basliyor. Genetik Bölümünü yeni kuruyoruz, 4 yil sonra çok iyi bir noktaya gelecek. Tüp bebek bölümünü de yeni açtik. Genel olarak bir cosku ve heyecan var.
ONKOLOJI HASTANESI PROJESI
Bashekim Mehmet Aslan, Saglik turizmi sürecini baslatmayi düsünüyoruz. Rektör Cemil çelik öncülügünde Onkoloji Hastanesi projemiz var, bölgemiz için klas bir proje olacak. Bizde proje bitmez, proje bitmezse is bitmez, bir her zaman yogun olacagiz. Kanser sürekli artan bir hastalik. Malatya hastasi için bizim ayri bir bina yapmamiza gerek yok. Zaten hali hazirdaki altyapimiz bize yetiyor. Bizim saglik konusunda Rahmetli Turgut Özal ile sekillenen ve Rektör Çelik ve Dekan Özgenin katkilariyla gelistirdigimiz Dünyada ve ülkemizde yapilan hangi iyi is varsa burada da en iyi sekilde yapilsin diye konustu.
CIHAZLARIN TUTARI 50 MILYON LIRA
Ekonomik anlamda zorluklar bulundugunu kaydeden Mehmet Aslan, Çogu isimizi döner sermayeyle yapiyoruz. Devletten altigimiz ek desteklerde var, cihazlarin ödemelerinin çogunu ve personel ödememizin tamamini kendi döner sermayemizle yapiyoruz. Biz geçtigimiz 3 yil içerisinde çok büyük yatirimlar yaptik, yeni cihazlar aldik. Karaciger nakil hastanesine yeni cihazlar aliyoruz. Karaciger hastanesi ve mevcut hastanemize bu yil ve önümüzdeki yil toplamda 2 yilda alacagimiz cihazlarin toplam tutari yaklasik 50 milyon lira olacak dedi.
BRANS HASTANELERINE IHTIYAÇ VAR
Mehmet Aslan, sözlerine sunlari ekledi: Bizim ikinci bir konukevine ihtiyacimiz var. Bu hem sosyal açidan hem de manevi açidan is adamlari için tatmin edici. Isadami cihaz aldigi zaman manevi olarak tatmin olmayabilir. Bir emar cihazi 3 milyon lira, isadamlari 3 milyon lira bagista bulunursa bir konukevi daha yapalim. Hasta yakinlarini orada konaklatalim. Daha büyük yatirim yapmak isteyen isadami gelsin onkoloji hastanesi diyiyoruz, onkoloji hastanesinin 4te birini 10da birini karsilasin. Isadamlari yeter ki is yapmak istesinler biz onlara imkan ve mekan saglariz. Malatyanin sehir hastanesinden çok brans hastanesine ihtiyaci var. Brans hastanelerinin ana üssünün üniversite hastanesi olmasi gerektigini düsünüyorum.