Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, Elazığ Orman Fidanlık Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren fidanlıkların çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Malatya Dilek Orman Fidanlığı 1974 yılında geçici kavak üretim istasyonu olarak kurulmuştur. Günümüzde Genel Müdürlüğümüzün ve piyasanın ihtiyacı olan çeşitli evsafta orman ve süs bitkisinin yetiştirildiği Orman Fidanlığı olarak faaliyet göstermektedir. 17 Ha’lık Ormanlık arazi üzerine kurulmuş olup; Fidan üretim alanı 8.88 Ha’dır. Kökpınar Orman Fidanlığı ise 2011 yılında kurulmuş olup Genel Müdürlüğümüzün ve piyasanın ihtiyacı olan çeşitli evsafta orman ve süs bitkisinin yetiştirildiği Orman Fidanlığı 88.29 Ha’lık arazi üzerine kurulmuş olup faaliyetini sürdürmektedir. Fidan üretim alanı 3.86 Ha’dır” dedi.
BÖLGEYE 5 MİLYON FİDAN SUNUYORUZ
2020 yılı Fidan Üretim Programı hakkında da bilgi veren Bölge Müdürü Çetiner ; “Tesisimizin fidan üretim kapasitesi 5 Milyon adet olup, 2020 Yılında Sedir, Karaçam, Sarıçam, Kızılçam Mavi Servi, Kara Servi v.b. türlerde Orman Ağacı Fidanları, Ceviz, Badem, Zerdali, Alıç, Akasya, İğde, Dut, Mahlep v.b. türlerde Yapraklı Orman Ağacı Fidanları, Ağaç Hatmi, Berberis, Dağ Muşmulası v.b. türlerde süs bitkileri Mavi Ladin, Batı Ladini, Top Mazı, Melez Servi, Yalancı Servi v.b. özel türlerde de üretim yapılmaktadır. Yapılan üretimlerin yanı sıra 10 bin Adet Kaplı Aşılı Alıç, 30 bin adet yere repikajlı aşılı alıç, 3 bin 200 adet aşılı badem, 6 bin adet aşılı ceviz fidanı üretimi olmak üzere 85 türde, çıplak köklü, yere repikajlı, tüplü ve kaplı, saksılı ve sepetli olarak üretim gerçekleştirilmiştir” dedi.
AŞILI FİDANLAR ORMAN KALİTESİNİ ARTIRIYOR
Aşılama çalışmalarına da değinen Çetiner; “Tesislerimizdeki 2021 yılı fidan üretim programı 4 Milyon 512 bin adet olup, bunlar, Sedir, Karaçam, Sarıçam, Kızılçam Mavi Servi, Kara Servi v.b. türlerdir. Orman Ağacı Fidanları, Ceviz, Badem, Zerdali, Alıç, Akasya, İğde, Dut, Mahlep v.b. türlerde Yapraklı Orman Ağacı Fidanları, Ağaç Hatmi, Berberis, Dağ Muşmulası v.b. türlerde süs bitkileri Mavi Ladin, Batı Ladini, Top Mazı, Melez Servi, Yalancı Servi v.b. özel türlerde yapılan üretimlerin yanı sıra 10 bin adet aşılı badem, 10 bin adet aşılı ceviz, 30 bin adet aşılı alıç, 963 adet aşılı mavi ladin fidanı olmak üzere 88 türde çıplak köklü, yere repikajlı, tüplü ve kaplı, saksılı ve sepetli olarak üretim gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Fidanlığımızda ilk defa Aşılı Mavi Servi fidanı türünde 10 bin Adet aşılama yapılmıştır” şeklinde konuştu.
A.Vahap Kaygusuz – Fatma Doğanay (Özel Haber)