Ekonomi
Giriş Tarihi : 01-06-2018 17:57   Güncelleme : 01-06-2018 17:57

Kuru Kayısıda Tahmin 80 Bin 808 Ton

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit, İl ve ilçelerde kayısıda yapılan inceleme neticesinde bu yılki rekolteyi basın açıklamasıyla duyurdu.  Nisan ve Mayıs 2018 tarihleri arasında il merkezi ve ilçelerde meydana gelen dolu, yağış ve don zararı nedeni ile meyvede kalite ve ürün kaybı tespit edildiğini dile getiren Macit, bu yıl ki Kuru Kayısıdaki rekoltenin 80 bin 818 ton olarak belirlendiğini ifade etti

Kuru Kayısıda Tahmin 80 Bin 808 Ton
İl ve ilçelerde kayısıda yapılan inceleme ve çalışmaların neticesinde bu yıl kayısıdaki rekolteyi açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit, toplamda 7 milyon 626 bin 832 adet kayısı ağacı tespit ettiklerini, 401 bin 363 ton yaş kayısının elde edileceğini, kayısıdaki rekoltenin ise 80 bin 818 ton olarak belirlendiğini açıkladı. Konuyla ilgili İl Müdürlüğünde basın açıklaması yapan Macit, “İlimiz genelinde toplam 7 milyon 626 bin 832 adet meyve veren yaşta kayısı ağacı mevcuttur. Bu yıl yukarıda özetlenen nedenlerle 401 bin 363 ton yaş kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir. Bu yıl başta kalite nedeni ile geçmiş yıllardan bir miktar fazla 65 bin 987 ton kayısı sofralık ve meyve suyu olarak değerlendirileceği, 335 bin 376 ton kayısı ise kurutmalığa ayrılarak toplam 80 bin 818 ton kuru kayısı elde dileceği tahmin edilmektedir” dedi. “KURU KAYISIDA TÜRKİYE’DE YÜZDE 90 ÜRETİM” Kayısıdan yıllık 350 milyon dolar gelir elde edildiğine dikkat çeken İl Müdürü Tahir Macit şu ifadelere yer verdi, “İlimiz, Türkiye yaş kayısı üretiminin %55, Dünya yaş kayısı üretiminin %12, Türkiye kuru kayısı üretiminin %90, Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık %7()'ini karşılamaktadır. Malatya'da yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlamaktadır. Bu kıymetli ürün ülkemize ortalama olarak yıllık 350 milyon dolar gelir sağlamakladır. Kayısı İlimizin Ülkemizde ve Dünyadaki markamızdır. Ayrıca ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya'da yetiştirilmektedir. Bilindiği üzere İlimiz ekonomisi için oldukça önem arz eden ve tarımsal üretimin lokomotifi olan kayısı İlimiz genelinde heyet olarak yapılan çalışmalar sonucunda tahmini kayısı rekoltesi bu değerler üzerinden tespit edilmiştir. 2-3-4 Nisan ve 18-20 Nisan 2018 tarihlerinde muhtelif bölgelerde meydana gelen zira don neticesinde bazı bölgelerde ürün kayıplarına neden olduğu tespit edilmiştir.” DOĞAL AFETLERİN SONUÇLARI TESPİT EDİLDİ Nisan ve Mayıs aylarında yaşanan don, yağış ve dolu afetlerindeki zararları da incelediklerini dile getiren Macit, “İlimiz ve Komşu ilçelerinde (Baskil, Elbistan, Gürün) yoğun yetiştiriciliği yapılan kayısıda geçmiş yıllarda da sıklıkla karşılaşılan ve dönem itibari ile başta rekolte olmak üzere taban fiyat oluşmasını, stok durumunun oluşmasının şekillenmesinde en etkin faktör olarak bakılan İlkbahar geç donları 2018 yılı üretim döneminde de gerçekleşmiştir. 1-20 Mayıs 2018 tarihleri arasında bazı mahallerde meydana gelen dolu zararı nedeni ile meyvede kalite ve ürün kaybı tespit edilmiştir. Ayrıca Mayıs ayında meydana gelen aşırı yağışlar nedeni ile ilaçlamasını zamanında yapmayan bahçelerde yaprak delen (Çil) hastalığı yaygınlaşmış bu ise kalite kaybına neden olmuştur. İlimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan kayısının yıllık üretimi (rekoltesi) başta üreticilerimiz olmak üzere, ihracatçılarımız, kayısı üretiminde çalışan İlimiz tarım işçileri, çevre illerden gelerek ilimizde çalışan tarım işçileri ve Malatya ekonomisine dolaylı katkısı nedeniyle de Malatya halkının tamamını ilgilendirmektedir. Kayısı ile ilgili olarak bu yıl rekolte çalışmaları İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde, Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, temsilcilerinden oluşmaktadır” ifadesini kullandı. KAYISIDA BU YIL REKOLTE 80 BİN 808 TON İl genelindeki kayısı ağaçlarının sayısı ile yaş meyveyi tespit ettiklerini ifade eden Macit, bu yıl kayısıdaki rekolteyi de belirledikleri vurgulayarak, “İlimiz genelinde toplam 7 milyon 626 bin 832 adet meyve veren yaşta kayısı ağacı mevcuttur. Bu yıl yukarıda özetlenen nedenlerle 401 bin 363 ton yaş kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir. Bu yıl başta kalite nedeni ile geçmiş yıllardan bir miktar fazla 65 bin 987 ton kayısı sofralık ve meyve suyu olarak değerlendirileceği, 335 bin 376 ton kayısı ise kurutmalığa ayrılarak toplam 80 bin 818 ton kuru kayısı elde dileceği tahmin edilmektedir. Exstra + l. Sınıf yaklaşık 12 bin ton % 15, 2. Sınıf yaklaşık 16 bin ton %20, 3. Sınıf+4. Sınıf yaklaşık 42 bin ton %52, 5.Sınıf+ 6. Sınıf yaklaşıkl 0,800 ton % 13,5 olacağı tahmin edilmektedir. İlçeler bazında değerlendirme yapıldığında en fazla üretimin sırasıyla Battalgazi, Akçadağ, Darende, Yeşilyurt, Yazıhan, Doğanşehir, Hekimhan, Pütürge, Doğanyol, Kuluncak, Kale, Arguvan ve Arapgir İlçelerinde gerçekleşeceği tahmin edilmiştir” şeklinde konuştu. >>M. ALİ GÜNAYDIN