Malatya
Giriş Tarihi : 18-05-2021 16:44   Güncelleme : 18-05-2021 16:44

Kiraz Yaprağı Sarması Hazıklıkları Başladı

Belli bir olgunluğa gelen kiraz yaprakları başta Konaklılarca olmak üzere ilin çeşitli yerlerinde kiraz yaprağı sarması için tek tek dalından koparılmaya başlandı.

Kiraz Yaprağı Sarması Hazıklıkları Başladı

Malatya’nın kültüründen önemli bir yer edinen meşhur kiraz yaprağı sarması için kadınlar kolları sıvadı.   Belli bir olgunluğa gelen kiraz yaprakları bu sebeple tek tek dalından koparıldı.  Konu ile ilgili Konak sakinleri, “Evet kiraz yaprağı toplamanın zamanı geldi. Kiraz yaprağı sarması için yapraklar itinayla dalından koparılır isteyen yaş halini isteyen de kurutulmuş halini kullanır.  Genel anlamda biz Konaklılar yaş halini kullanmayı tercih ederiz. Kışa hazırlığı bu dönemde yaparız. Dalından taze taze toplarız kiraz yapraklarını sonra köfte için hamuru yoğururuz hemen elimizin altında sarmaya başlarız buzdolabı poşetlerine sardığımız köfteleri koyar hemen dondurucuya atarız kullanacağımız zamanda çıkarırız haşlar sosunu da ilave eder ayranını da ekler servise sunarız.   Bazıları yaprakları toplar sonra kurutur sonra haşlar biraz ondan sonra kullanır. Bu şekilde tadı kalmıyor bizce. Ama bu şekilde yapanlarda var. Kiraz yaprağını ve köftesini para ile satın alan bile var 2 kilo yaprak 60 lira bir yemeklik köfte sarması da 45-65 TL arasında değişiyor. Gücü yeten kendi yapıyor her şeyini gücü yetmeyende hazır alıyor. Biz Yeşilyurtlular için Konaklılar için kiraz yaprağı sarması olmazsa olmazımızdır bu sebeple bizim bu köfte için hazırlığımız şimdiden başladı yapraklar kartlaşana kadar da devam edecek.” şeklinde konuştu.

 Hanife Yiğit