Yazar
Giriş Tarihi : 27-11-2017 00:00   Güncelleme : 27-11-2017 00:00

KANSER HASTALARINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Son yillarda kanser ,adeta bir nezle gibi artmis hemen hemen her üç kisiden birinde kanser hastaligi görülmeye baslamistir

KANSER HASTALARINDA  BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Son yillarda kanser ,adeta bir nezle gibi artmis hemen hemen her üç kisiden birinde kanser hastaligi görülmeye baslamistir. Kanser hastaligi,Dünyada ve ülkemizde kalp ve damar hastaliklarindan sonra ikinci sirada görülen ölüm sebeplerindendir.Kanser hastaligi,ikinci sirada görülen ölüm sebebi olmakla birlikte tedavi edilebilir bir hastaliktir.Kanser demek ölüm demek degildir.Her sekiz kisiden birisi hayatini kaybetmektedir.Kanser hastaligi güçlü bir moralle ve düzgün bir besin ve ilaç tedavisiyle atlatilabilir.

Kanser nedir?Beslenme ile Iliskisi Nasildir?

Kanser normal yapisini yitirmis hücrelerin kontrolsüz bir sekilde çogalmasidir.Tüm doku ve organlarda kanser ortaya çikabilir.Çevre ve uzak dokulara siçrayabilirler.Tedavi edilmedigi süreçte,insani zayiflatip bagisiklik sistemini çökerterek halsiz düsüren sonunda ise öldüren bir hastaliktir.

Görgüler ve arastirmalara dayali sayisal verilere göre,kanserin olasi sebepleri arasinda dengesiz beslenme %35 oraninda yer tutmaktadir.Dengesiz beslenmenin yani sira bazi yasam aliskanliklari da eklenirse bu oran %85'e kadar yükselir.Öncül  delillere göre beslenmede antioksidanlarin,bitkilerdeki fitokimyasal maddelerin ve omega-3 (balik yagi,su ürünleri vs)gibi bazi yag asitlerin kanser gelisme riskinin azalmasinda rol oynadigi saptanmistir.

Antioksidanlar:Insanlarda normal biyokimyasal olaylardan sonra ortama çikan ve kanda serbest dolasarak  saglikli hücrelere adeta saldiran ve onlarin DNA yapilarini degistirerek tümör gelismesine zorlayan maddelere karsi vücudu koruduklari bilinmektedir.

Fitokimyasallar:Bitkilerin yapisinda bulunan bazi kimyasal bilesiklerdir.  Domates, maydanoz, portakal, greyfurt gibi koyu sari,  ve tümüyle yesil meyve ve sebzelerde karotenoidler; brokoli, kabak, lahana, Brüksel lahanasi, salgam gibi turpgiller grubunda indoller; sarap, yesil çay, sogan, elma, kivircik lahana, fasulye gibi meyve ve sebzelerde flavonoidler; limongiller ve turunçgillerde biflavonoidler; sogan ve sarimsakta alisin; yesil yaprakli sebzelerde lutein; soya fasulyesinde isoflavonlar; ahududu ve frambuaz gibi mavi ve kirmizi meyvelerde ve sebzelerde antosiyaninler; zeytinde, limongillerde, hububatlarda, baklagillerde fenolikler ve domateste likopen gündemde olanlardir. Yüksek fitokimyasal maddeli yiyecekler brokoli, dutlar, soya kabuklari, armutlar, salgamlar, kereviz, havuç, ispanak, zeytinler, domates, mercimek, kavun, sarimsak, kayisi, soganlar, soya fasulyesi, yesil çay, seftali, kabaklar, kivircik,  Brüksel lahanasi ve kirmizi saraptir.

Omega-3: Vücutta yapilmayan bu asitler yiyecekler veya ek katkilardan alinan yag asitleridir. Deniz ürünleri, özellikle sicak su ürünleri, keten tohumu yagi ve fasulyede bulunan bu asitlerin meme ve prostat kanserleri risk ve gelismesini önlemede rolleri olabilecegi bildirilmektedir.

Kanser hastalarina verilen diyet ise nötropenik diyettir.Nötropenik diyet nasil olmadir ve nelere yer vermeliyiz kisaca bakalim.

 

NÖTROPENIK DIYETIN  ILKELERI;

-Greyfurt,nar verilmemelidir.Besin- ilaç etkilesiminden dolayidir.Ilaci etkisiz hale getirebilir.Bu yüzden yasaktir.

-Çig sebze ,meyve  verilmemelidir.Enfeksiyon açisindan önemlidir.Eger meyve verilecekse iyice yikanip kabugu soyulup öyle verilmelidir.Sebzeler iyice yikanip öyle verilmelidir.

-Araç ve gereçler tek kullanimlik olmalidir. Ya da sicak suda iyice yikanmalidir. Kisisel olmalidir.

-Et yemekleri ve sebze yemekleri agzi kapali olarak iyice pisirilmelidir.

-Yemekler, ekmekler, süt, yogurt, ayran vs kapali kutularda verilmelidir.(Ev disinda baska yerde ise)

-K açisindan zengin besinler tercih edilmelidir.(Yesil yaprakli sebzeler)

-Omega 3 bakimindan zengin besinler tercih edilmelidir.(Balik vs)

-Az yagli diyet tercih edilmelidir.Özellikle oleik asit tercih olmalidir.(zeytinyagi tercih)

-Seker ve sekerli besinler verilmemelidir.(Tümörü tetikler)

Yilda bir kez de olsa KETEM  yaptirin.Unutmayin Erken Teshis Hayat   Kurtarir.Ertelemeyin

                                                                         Diyetisyen:A.Fadime KAYACI

                                                                       Mail:[email protected]